2002 Basın Bültenleri

XIV.BODRUM KUPASI

ULUSLARARASI

YELKENLİ AHŞAP YAT YARIŞI    

19 – 25 EKİM, 2002

BODRUM-DİDİM-BODRUM

 

 EGE YELKENLİLERLE ŞENLENİYOR

AHŞAP YATLAR 14. KEZ BODRUM KUPASI İÇİN YELKEN BASACAKLAR

Türkiye’ nin en büyük deniz organizasyonu Bodrum Kupası Yelkenli Ahşap Yat Regattası, 14. yılında 19-25 Ekim 2002 tarihleri arasında  Tuborg Pilsener  ana sponsorluğunda,        Era Bodrum Yelken Kulübü organizasyonunda Bodrum-Didim- Bodrum rotasında yapılacak.

Yat turizminde yelken kullanımını sevdirmek ve teşvik etmek, yat turizmi personeline yelken becerisini ve sevgisini kazandırmak amacı ile 1989’da başlatılan Bodrum Kupası, 13 yıl boyunca her ekim ayının üçüncü haftasında Datça, Ekincik, Gökova Körfezi ve Mandalya Körfezi gibi yat turizminin belli başlı rotalarında koşuldu. Bodrum Kupası’ nın 14. yıl programı da Ege’nin en önemli liman ve koylarını kapsamakta.

Bodrum Kupası  artık hem karada hem de denizde bir şenlik. Her yıl 100 yat ve 1500 kişilik bir ailesi, uğurlayanları ve her limanda  karşılayanları ile sadece bir yarış değil, her yıl beklenen ve yaşanmak istenen bir tutku.

Şenlik 19 Ekim 2002 günü  Bodrum Karada Marina’ da saat 17:30’da katılımcılar için düzenlenen brifing ve kokteyl ile resmen başlayacak. Geçen yıllarda olduğu gibi fotoğraf sanatçısı Ali Öz geçmiş yılların Bodrum Kupalarından oluşturduğu özel slayt kolleksiyonundan oluşan bir sunum yapacak.

Yarışın ilk ayağı,

20 Ekim Pazar günü 12 millik Bodrum-Gümüşlük,
21 Ekim Pazartesi  günü 20 millik Gümüşlük- Yalıkavak,
22 Ekim Salı günü  20 millik Yalıkavak – Akbük (Didim),
23 Ekim Çarşamba günü 26 millik Didim-Bitez,
24 Ekim Perşembe günü 15 millik Bitez – Bodrum etabıyla yarışların deniz bölümü son bulacak. Yatların ekipleri Bodrum iskele meydanındaki karşılama şenliklerinde  gelenekselleşen halat çekme müsabakalarında birkez daha karşı karşıya gelecekler.

Yarışlarda dereceye girenlere ödülleri 25 Ekim akşamı 20:30’da Halikarnas Disko’da  düzenlenecek törenle dağıtılacak.

 Açiliş Töreni

Bodrum Karada Marina’da çeşitli ülkelerden çok sayıda yabancı  yarışmacının da yer aldığı 1500 kişinin katılımları ile coşkulu bir törenin ardından 5 gün sürecek ülkemizin en büyük deniz organizasyonu başladı.

19 Ekim akşamı Karada Marina’da düzenlenen kokteylde, Bodrum Kaymakamı Osman Ekşi, Belediye Başkanı Mazlum Ağan, Liman Başkanı Ayhan Özdemir ve Türsab başkanı Başaran Ulusoy konuşmalarında yarışçılara bol şans ve bol rüzgar dilediler.

Era Bodrum Yelken Kulübü tarafından organize edilen, Tuborg Pilsener’in ana sponsorluğundaki yarışa katılan 77 yatın startını Bodrum Kaymakamı Osman Ekşi verdi.

XIV. Bodrum Kupası’nda, yarışan 77 yat, ve organizasyon tekneleri ile birlikte 100 yat Bodrum – Didim – Bodrum rotasında yüzen bir şehir görüntüsü verecek.

Yarışçılar, 12 millik Bodrum – Gümüşlük etabının ardından Gümüşlükte geceleyecekler. Gümüşlük Belediyesi bu etapta first finiş yapan yatlara özel ödüller verecek. Ayrıca, yarışan yatlar Gümüşlük Belediyesinin vereceği kokteyl ile karşılanacaklar.

BODRUM KUPASI 1. GÜN

XIV. BODRUM KUPASI Uluslararası Yelkenli Ahşap Yat yarışı birinci gün Bodrum – Gümüşlük etabı ile başladı. Startın sabah 10:45’te verildiği yarışta 7’si yabancı bayraklı 77 yat mücadele etti.

Startla birlikte başlayan yağmur yarışçıların keyfini hiç kaçırmadı. Yaklaşık 15 dakika sonra açan güneşe 5-6 şiddetinde seyreden rüzgar  da katılınca, yarış heyecanı için gerekli herşey tamamlanmıştı.

1. gün Bodrum Gümüşlük etabı sonunda kategorilerinde first finiş yapan yatlara Gümüşlük Belediye başkanı Mehmet Ülküm, Gümüşlük Belediyesi özel ödüllerini sundu. Genel klasmanda Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk yelkenli okul gemisi “STS Bodrum” birinci geldi. Bodrum’un ardından Klasik Ahşap Yatlarda “Kanka”, Misafir Yatlarda da “Caniş” birinci gelerek ödüllerini Gümüşlük Belediye başkanı Mehmet Ülküm ve Bodrum Kaymakamı Osman Ekşi’den teslim aldılar.

  Yarış esnasında, katılımcılar medya sponsoru Best FM’in kurmuş olduğu özel yayın sistemi ile coştular. Best FM dj’i Kırmızı Başlıklı Kız telsiz frekansından aldıkları istekleri gün boyunca yayınlarak yarışçılara hoşça vakit geçirttiler. Gece boyunca yapmış oldukları yarışmalar ve müzikle yarışçıları ertesi güne hazırladılar.

 

  

BODRUM KUPASI’NDA 2. GÜN

2. gün hava koşullarının uygun olmaması nedeniyle katılımcılar Gümüşlük’ün güzelliklerini bir gün daha yaşama şansını elde ettiler. 6-7 şiddetinde esen rüzgar güvenlik açısından tehlike arzettiği için Yarış Komitesi 2. gün yarışın iptaline karar verdi.

Gün boyu çevre gezileri yapan yelkenciler, akşam üzeri Yalıkavak Marina’da kendileri için düzenlenen kokteyle katıldılar. Ardından Yalıkavak Belediyesince yarışçılar için dökülen lokma, ertesi gün enerji toplanmasına vesile oldu.

Gümüşlük’te gün batımı eşliğinde yenen akşam yemeğinde ertesi günkü yarışın hazırlıkları başlıca sohbet konusuydu. İlerleyen saatlerde yarışçılar rüzgarın türküsünü dinleyerek teknelerine çekildiler.

BODRUM KUPASI’NDA 3. GÜN

2. Gün yarışçıların yelken açmasına izin vermeyen şiddetli rüzgar, sabah pırıl pırıl bir güneş eşliğinde bir gün önceki şiddetini kaybetmiş, bu kez de rüzgarsızlıktan yarışın yapılamaması riski ortaya çıkmıştı.

Ama olsun, ne gam!! Her sabah farklı bir koyda, farklı bir kıyıda yeni doğan günü selamlamak var ya işin içinde; her gün Ege’nin mavi suları üzerinde günaydın demek var ya martılara…

Yine gülen yüzler, yine umut dolu yüreklerle hoşçakal dedik Gümüşlük’e… Bu kez rotamızı Akbük’e çevirdik… Rüzgarımız bol olsun diyerek çıktık start hattına… 77 tane kuğunun süzülmek için ona ihtiyacı olduğunu, yelkenleri doldurup kıyasıya mücadele edeceğini unutmuştu rüzgar.

Yalıkavak açıklarında salınarak rüzgar beklerken deniz sezonunu henüz kapatmamış olanlara gün doğmuştu. Cup denize… Eee, çekilen zahmetin nimeti de olmalı değil mi?

Rüzgar sonunda çağrımızı duydu, ama biraz geç oldu. Akbük rotasını tamamlayacak kadar rüzgar olmadığına karar veren yarış komitesi, bu kez kısa rota uygulayarak Fener adası fenerine varmamızı istedi. Canla başla finiş hattını geçmeye çalışan yelkenciler içinde en çok sevinenler, Geleneksel Ahşap Yatlarda “Borina-1”, Klasik Ahşap Yatlarda “Yosma”, Misafir Yatlarda ise “Caniş” oldu.

Türkbükü’nde yarışçıları karşılayan muhteşem günbatımı ile heyecanlar yerini huzur ve sükuna bıraktı… Ertesi gün yeni bir parkur yarışçıları bekliyordu…

BODRUM KUPASI’NDA 4. GÜN

23 Ekim Çarşamba, Bodrum Kupası’nın 4. günü, yarışçılar Yalıkavak açıklarından start alarak Bitez’e doğru yola çıktılar. Rüzgarın hafif olması sebebiyle finiş hattına varmakta hayli zorlanan 77 yarışçıdan 25’i yarışı vaktinde bitirebildi.

Saat 19:00’da Bitez belediyesinin hazırladığı kokteylde buluşan yelkencilerden etap birincileri, coşkulu bir törenle ödüllerini Bitez Belediye Meclis üyeleri Hüseyin Öztoprak ve Salahattin Efe ile Bitez Belediye Başkanı Remzi Güngör’den teslim aldılar. Geleneksel Ahşap Yatlarda “Tramtana”, Klasik Yatlarda “Yosma”, Misafir Yatlarda ise “Caniş” Bitez etabında birinci gelen yatlar oldu.

4. gün sonunda Bodrum Kupası’na en yakın yatlar, 9 puanla Borina-1, 11 puanla “Ayaz”, ve 14 puanla “Kaya Güneri III” olarak sıralanıyor. Son etap Bitez’den Bodrum’a doğru uzanırken herkes heyecanla nefeslerini tutup Bodrum iskele meydanında finiş alacak yatları bekliyor olacak.

XIV. BODRUM KUPASI’NDA NEFES KESEN FİNAL
KUPANIN SAHİBİ – KAYA GÜNERİ III – !!!

Tuborg Pilsener ana sponsorluğunda düzenlenen XIV. Bodrum Kupası, 5. gün sonunda yelkenli yatların finiş hattına başabaş girdiği heyecanlı bir finalle sona erdi. Ülkemizin en büyük deniz organizasyonunda 7’si yabancı bayraklı 77 yarışan yat, organizasyon tekneleri ile birlikte toplam 100 yat yer aldı.  “Kaya Güneri III” yatı Bodrum Kupasını kazanırken, Standart Yelken Genel Klasmanında “Sıla”, Klasik Yatlarda “Dolfinn”, Misafir yatlarda A kategorisinde “Caniş”,B kategorisinde “Dedeman II” birinci oldular.

5. ve son etap olan Bitez -Bodrum etabında yarışçıların heyecanı kalplerine sığmayacak kadar büyüktü. Çünkü ilk sıralardaki yatların puanları arasındaki fark çok azdı ve son yarış herşeyi değiştirebilirdi. Rüzgarın şiddetinin az olması yarışçılara zor anlar yaşattı. Yarışın son anlarına kadar finiş hattında başabaş bir mücadele hüküm sürdü.

Finiş sonrası yarışçılar limana geldiklerinde Bodrum’un onları ne kadar özlemle beklediğini anladılar. . Son yarış tüm heyecanıyla sürerken Bodrum İskele Meydanında karşılama şenliği organize edilmişti. Gün boyu süren şenlikte Habitat el sanatları sergisi, kermesler, kortej, BOTES tarafından müzik yayını, piyano resitali ve bando gösterileri, ana sponsor Tuborg tarafından düzenlenen çeşitli yarışmalar ve dans gösterileri ile Bodrumlular bu deniz festivalinin son gününü doyasıya yaşadılar. Çoğu hayatını denizden kazanan bu güzel beldenin insanları bir anlamda Bodrum Kupası ile denize olan sevgilerini ifade etme olanağı buldular. Kazanan yatlara ödülleri 25 Ekim Cuma günü saat 20:30’da Bodrum Halikarnas Disco’da düzenlenecek bir törenle sunulacak.

BODRUM KUPASI
KARŞILAMA ŞENLİKLERİ

5. ve son etap olan Bitez – Bodrum etabında yarışçıların heyecanı kalplerine sığmayacak kadar büyüktü. Çünkü ilk sıralardaki yatların puanları arasındaki fark çok azdı ve son yarış herşeyi değiştirebilirdi. Rüzgarın şiddetinin az olması yarışçılara zor anlar yaşattı. Yarışın son anlarına kadar finiş hattında başabaş bir mücadele hüküm sürdü.

Finiş sonrası yarışçılar limana geldiklerinde Bodrum’un onları ne kadar özlemle beklediğini anladılar. . Son yarış tüm heyecanıyla sürerken Bodrum İskele Meydanında karşılama şenliği organize edilmişti. Gün boyu süren şenlikte Habitat el sanatları sergisi, kermesler, kortej, BOTES tarafından müzik yayını, piyano resitali ve bando gösterileri, ana sponsor Tuborg tarafından düzenlenen çeşitli yarışmalar ve dans gösterileri ile Bodrumlular bu deniz festivalinin son gününü doyasıya yaşadılar. Çoğu hayatını denizden kazanan bu güzel beldenin insanları bir anlamda Bodrum Kupası ile denize olan sevgilerini ifade etme olanağı buldular. Kazanan yatlara ödülleri 25 Ekim Cuma günü saat 20:30’da Bodrum Halikarnas Disco’da düzenlenen bir törenle sunuldu.

   

XIV. BODRUM KUPASI
ÖDÜL TÖRENİ

19-25 Ekim 2002 tarihleri arasında Tuborg Pilsener ana sponsorluğunda düzenlenen, ülkemizin en büyük deniz organizasyonunda ödüller sahiplerini 25 Ekim akşamı Halikarnas Disco’da gerekleştirilen törenle buldu.

Bu yıl Bodrum Kupası’na 7’si yabancı bayraklı 77 yarışçı ve organizasyon yatları ile birlikte 100’ü aşkın yat katıldı. 2. günkü hava muhalefeti nedeniyle 4 etabın gerçekleştirilebildiği yarışta Bodrum Kupası’nı “Kaya Güneri III”, Standart Yelken Ödülünü “Sıla”, Genel Klasman Trofesini “Dolfinn”, Misafir yatlar ödülünü ise “Caniş” isimli tekneler aldı.

En küçük yarışmacı ödülünü ise Felyanoz II teknesinde yarışan 11 aylık Efe Yiğit Top aldı.

Törene katılan Muğla Valisi Hüseyin Aksoy, Bodrum Kaymakamı Osman Ekşi ve Bodrum Belediye Başkanı Mazlum Ağan, yarışmacılara ödüllerini sundular.Yarışmacılar gecenin devamında Halikarnas Disco’nun show grubu ile eğlenmeye devam ettiler.