2012 Basın Bültenleri

Bayramı bayram yapan biz değil miyiz? Bayram dediğin dostluk değil mi? Rüzgarla dost, dalgalarla barışık masmavi gök altında özgürce seyreden bir yelkenliden  daha çoşkulu ne ola ki! Üstelik yunusu yoldaş, denizin tuzunu kardeş edinmiş ; ahşabın sıcağını içine çekmiş o güzelim guletlerin görkemine kim erişebilir ki ?
Ama biz ortağıyız tüm bu güzelliklerin, hem de 24 yıldır. Bundan güzel bayram mı var ? Hani derler ya “Deliye hergün bayram.” İşte bize de her yıl bayram Ekim’in son haftası.
Deliyiz belki, deliyiz belli ki..!
Delisiyiz rüzgârın, delisiyiz denizin, ve delisiyiz Bodrum Kupası’nın. Dedik ya bize bayram diye. Delice bir bayram. Hem de öyle böyle değil, adam gibi adamların; denize tutkun olanların ve barışın denizde olduğuna inananların bayramı.
Denizin, köpüğün, masmaviliklerin peşinde koşanlar ve  her daim dostluk diyenler bu bayramı Uygarlıklar Denizi “”Ege”de kutlayacaklar yine. Hem de rüzgarın kanatlarında, yıldızların lacivert örtüsünde.
Sabahlarına masmavi sularında  uyanacağımız Ege’nin bayramını gelin birlikte coşkuyla kutlayalım.
Hem de 24. Kez.
Nice bayramlara….
Vira bismillah……
Murat Can CANBAY
Bodrum Cup Org.Kom.Üy.

Çeyrek asıra bir kala
Bodrum Cup yelkenler fora diyor

Bu yıl 24. yaşını kutlayacak olan Bodrum Cup, yat turizminde sezonun sona ermesini selamlamak, bu arada yazı biraz daha uzatmak,  bunları yaparken de, hem denize meraklı ama denizci olmayan katılımcılara hem de denizden ekmeğini kazanan profesyonel yat mürettebatına yelkenciliği tanıtmak, sevdirmek ve öğretmek amacı ile, charter yapan yatların aralarında festival havası içinde yarışacakları bir deniz bayramı olarak başlamıştı. Çeyrek asıra bir kala, dünyada denize ilk defa çıkmış olanlar, hatta bir kaç aylık bebekler bile dahil, yatların içlerinde yolcuları ile yarışan yarıştıkları çok az sayıdaki regatta arasında en seçkinlerinden biri olarak yerini çoktan aldı.
Arada geçen zamanda Türk yatçılığı yelkencilik açısından, kuşkusuz, Bodrum Cup’ın verdiği ilhamdan da etkilenerek hem teknik, hem turistik açıdan dev sayılabilecek adımlar attı. Ülkemize özgü guletler, giderek yelken yapma yeteneği ön planda tutulur şekilde tasarlanıp, inşa edilmeye başladı. Önceleri yelken ile uğraşmaktan çekinen, hatta üşenen mürettebat, biraz yarışmanın heyecanı, biraz da gördükleri, izledikleri maceranın güzelliğinin etkisi ile yelkene giderek daha fazla ilgi duyar, yelken açmaktan zevk alır oldular. Bodrum Cup sayesinde Türk yat turizmi yelkenciliği benimsedi dense, pek de yanlış sayılmaz.
Bir yarış etrafında örgütlense de, Bodrum Cup özündeki deniz bayramı havası ile de uluslararası çapta bir organizasyon olarak tanındı. En baştan beri yabancı yatların da hayli rağbet gösterdiği Bodrum Cup, iki yıl önce rotasına Yunan adası Kalymnos’u, bu yıl da hem Kalymnos’u hem de Kos’u katarak komşu uluslar arasındaki dostluk ve yakınlaşmayı biraz daha perçinlemeye katkıda bulunmayı amaç edindi.
Deniz bayramı olarak, 24. yılında Bodrum Cup’ın eğlence menüsü de hayli zengin. Türkiye’deki Yalıkavak ve Didim ayaklarından sonra yapılacak gösteriler, partiler Yunanistan’da da devam edecek. Yarışın son akşamında Hadigari Bar’da yapılacak Kupa töreni de, bir konser ile süslenecek. Bodrum Cup 24’e katılmak isteyenler, 22 Ekim 2012 tarihine kadar Neyzen Tevfik Caddesi 120/2 Bodrum adresinden Era Yelken Kulübü’ne başvurarak kabin ya da yat kiralayabilirler. Katılma imkanlarını ayrıca 90-252-316 -2310 numaralı telefondan ya da e-mail ile[email protected] adresinden sorgulayabilirler.

 

24.BODRUM CUP
DOSTLUĞA AÇILAN YELKENLER

Acıbadem Ana Sponsorluğunda,  Denizbank, Palmarina Bodrum , Bodrum Belediyesi ve yöredeki çeşitli kurum ve kuruluşların destekleri ile Era Bodrum Yelken Kulübü tarafından organize edilen ülkemizin en büyük deniz organizasyonlarından birisi olan Bodrum Cup yarış rotası yirmi dördüncü yılında  Ege’nin iki komşu ülkesi Türkiye ve Yunanistan’ın en güzel sahillerini kapsayacak.

Bodrum Cup yatların içinde yolcusu ile birlikte yarıştığı Akdeniz’in ender yarışlarından birisidir. Genelde ülkemiz tersanelerinde üretilen ahşap yatların seyir halinde sergilendiği, kesintisiz yirmi dört yılı aşkın devam eden, geleneksel bir“Deniz Sergisi”dir.

Her  yıl olduğu gibi bu yıl da 22 Ekimde Bodrum’da toplanacak olan yüze yakın yat ve bin beş yüz yerli ve yabancı yarışmacı Bodrum  Mandalin de geleneksel yarış kampanasının çalınmasının ardından 23 Ekim sabahı Yalıkavak rotasında yarışacak.  Akşam PALMARİNA BODRUM ve Yalıkavak Belediyesinin misafiri olacak olan yarışmacıların 24 Ekim rotası ise D-MARİN DİDİM olacak. Gümrük işlemlerinin ardından 25 ekimde Kalymnos, 26 Ekimde Kos rotasında yarışacak olan yarışmacılar  Ödüllerini Bodrum Hadigari Night Club’ta 27 Ekim Bodrum etabının ardından alacaklar.

Yıllar içerisinde Bodrum Cup sadece bir yarış olarak kalmayıp, yerli ve yabancı yüzlerce yarışçının ülkemizin eşsiz güzellikteki koylarında dostluk rüzgârları ile bir arada buluştukları bir deniz şenliğine dönüşmüştür. Komşu Yunan adalarının programa katılımı ile renklenen Bodrum Cup organizasyonu iki yaka halkının yakınlaşmasına da bu vesile ile katkı koymaktadır. Organizasyon Ahşap yatların yanı sıra misafir kategorisi ile bu şenlik içerisinde olmak isteyen tüm yatlara da açıktır.

24. Bodrum Cup’da
Yelkenlilerin valsi başlıyor

22-27 Ekim 2012

Bodrum – Kalymnos – Cos – Bodrum

Bodrum Cup, uluslarası tanıtımımızda büyük rol oynayan “Yüzen Boat Show”. Bodrum Cup Yelken Yarışları sadece bir yarış değil, ülkemiz zenginliklerini, yat turizminin gelişimini, ülkemiz tersanelerinde üretilen yatların tanıtımını tüm dünyaya başarı ile anlatan bir organizasyon, ekonomik katma değer sağlayan bir festival.

 

Acıbadem ana sponsorluğunda, Denizbank, Palmarina Bodrum , Bodrum Belediyesi ve yöredeki çeşitli kurum ve kuruluşların destekleriyle Era Bodrum Yelken Kulübü tarafından düzenlenen Bodrum Cup Yelken Yarışları, Ege’de dostluk rüzgarı estiriyor.

22 Ekim günü yarış kampanasının çalınmasının ardından 100’e yakın ahşap yat ve 1.500’e yakın yerli ile yabancı denizcinin katılımıyla Yalıkavak rotasında mücadele edilecek. Akşam Palmarina Bodrum ve Yalıkavak Belediyesinin misafiri olacak yarışmacılar, 24 Ekim’de Didim’e yelken açacak. 25 Ekim’de Yunanistan’ın Kalymnos Adası’na gidecek olan yatlar, 26 Ekim’de Cos rotasında yarışacak. 27 Ekim’de ise Cos-Bodrum rotasında büyük mücadele yapılacak.

www.facebook.com/bodrumcup
www.youtube.com/bodrumcup

Bodrum Cup, uluslarası tanıtımımızda büyük rol oynayan “Yüzen Boat Show”

Bodrum’da 24 yıldır aralıksız olarak düzenlenen, Türkiye’nin en büyük deniz organizasyonlarından biri olan ve her geçen yıl artan katılımcı sayısıyla dikkat çeken Bodrum Cup Yelken Yarışları 22 Ekim’de start alıyor.. Acıbadem ana sponsorluğunda ve Bodrum Belediyesi’nin destekleriyle Era Bodrum Yelken Kulübü tarafından düzenlenen Bodrum Cup Yelken Yarışları, Ege’de dostluk rüzgarı estirecek. 22 Ekim günü yarış kampanasının çalınmasının ardından 100’e yakın ahşap yat ve 1.500’e yakın yerli ile yabancı denizcinin katılımıyla Yalıkavak rotasında mücadele edilecek. Akşam Palmarina Bodrum ve Yalıkavak Belediyesinin misafiri olacak yarışmacılar, 24 Ekim’de Didim’e yelken açacak. 25 Ekim’de Yunanistan’ın Kalimnos Adası’na gidecek olan yatlar, 26 Ekim’de Kos rotasında yarışacak. 27 Ekim’de ise Kos-Bodrum rotasında büyük mücadele yapılacak.

http://www.youtube.com/watch?v=VUYOcEGHh8c&feature=plcp

Bodrum Cup, sadece bir yarış değil, ülkemiz zenginliklerini, yat turizminin gelişimini tüm dünyaya başarı ile tanıtan bir organizasyon.

Bodrum Cup Türk Yelken Federasyonu etkinlikleri içerisinde Era Bodrum Yelken Kulübü tarafından 24 yıldır kesintisiz olarak başarı ile organize ediliyor.

Era Bodrum Yelken Kulubü Başkanı Erman Aras, konuyla ilgili olarak, Bodrum Cup Yelken Yarışlarının yıllar içerisinde yarışla birlikte deniz şenliğine dönüştüğünü belirtti. Aras, “Komşu Yunan adalarının programa katılımı ile renklenen Bodrum Cup Yelken Yarışları, iki yaka halkının yakınlaşmasına da bu vesile ile katkı sağlıyor. Organizasyon, ahşap yatların yanı sıra misafir kategorisi ile bu şenlik içerisinde olmak isteyen tüm yatlara da açık. Bodrum Cup, sadece bir yarış değil, ülkemiz zenginliklerini, yat turizminin gelişimini tüm dünyaya başarı ile tanıtan bir organizasyondur. Hedefimiz, ülkemizdeki yat yapım sektörünün yıllardır pilot bölge olarak görev yapan bu organizasyona, katılımcı yat ve yatçıların uluslararası katılımının gelecek yıllarda sayılarının arttırılması ve daha prestijli bir etkinlik haline getirilmesidir. Bodrum Cup, katılım deneyimleri ile tersanelerimiz çalışanları daha performanslı yatlar üretmek yarışına katılmışlar ve her yıl yeni ürünlerini deniz üzerinde seyir anında sergileme ve pazarlama imkanı bulmuşlardır. Aras “Bodrum Cup bu özelliğinden dolayı yüzen bir BOAT SHOW’dur.” dedi.

24.sü düzenlenen Bodrum Cup,
önce yerel, sonra ulusal anlamda ekonomik değer yarattı

 

Global ekonomik kriz bile Bodrum’daki yat inşaatının ve ihracatının hızını fazla kesemedi. Şimdi sektör Batının yanında Orta Doğu ve Asya pazarlarına göz dikti.

Bu yıl 24. Yaş dönümünü 22-27 ekim arasında kutlamaya hazırlanan ve turistik yatlarda yelken kullanımını ve yelken öğrenmeyi teşvik etmek amacıyla başlatılan Bodrum Cup geleneksel ahşap yatlar arası yelken yarışının, yat inşaat sektörüne de ileri teknolojiye yönlendirerek olumlu bir etkide bulunduğu bildirildi.

Bodrum Cup, Türkiye’de teknelerin mürettebat ve takviye ekipler dışında denizcilik ile hiç ilgisi dahî bulunmayan yolcular ile birlikte yarıştıkları, gerek varış limanlarında gerekse yarış esnasında çeşitli gösteriler de düzenlenen, kısaca yarış ile eğlenceyi bir arada yaşatan bir sezon sonu festivali niteliğinde. Bodrum Cup organizatörü Era Bodrum Yelken Kulübü Başkanı Erman Aras’ a göre Bodrum Cup, “Türkiye’nin en özgün turizm türü Mavi Yolculuğun en seçkin örneklerinin yarıştığı, seçkin misafirlerin katıldığı, tamamen bize özgü bir deniz ve denizcilik bayramı”.

Bodrum Cup Organizasyon Komitesi üyesi olan  Bilgi Üniversitesi’nden Prof. Dr. Kaptan Galip İsen; “Bodrum Cup’ın Türk ekonomisine katkısı çok büyük. Bodrum Cup sayesinde gemi inşaa sektöründe teknolojik yenilenmeyle birlikte, istihdam oranları da hatırı sayılır bir şekilde arttı.”

Bodrum Cup’ın başladığı 1989 yılından beri yelkencilikte daha yeni teknolojilerin kullanılması yanında, yelkene daha elverişli, bu bakımdan da evrensel normlara daha yakın ve dünya pazarlarında müşteri bulması daha kolay yatların da üretimini ciddi olarak kamçıladığını belirten Bodrum Cup Organizasyon Komitesi üyesi Prof. Dr. Kaptan Galip İsen bu konuda şunlarısöyledi: “Bodrum Ticaret Odası’na göre, bu yöredeki başlıca endüstriyel faaliyet yat inşaatı. Aynı zamanda, Bodrum ve havalisinin en önde gelen ihraç ürünü. İstihdam konusunda da gerek vasıflı gerekse vasıfsız emeği çekmesi bakımından, bu sanayinin önemi büyük. Başta İçme mevkii olmak üzere, yörede inşa edilen otantik ve yerli ürün oranı çok yüksek olan bu yatlar. Son 25 yılda, Bodrum Cup’ın da etkisi ile bu sektörde hatırı sayılır bir yenilenme oldu. Yeni inşa teknolojileri yerleşti ve artık daha hafifi, üstelik de daha büyük tekneler yapılabilir hale geldi. Bu yatların çoğu bugün Akdeniz’de ya da diğer gözde yatçılık bölgelerinde. Global ekonomik kriz bile Bodrum’daki yat inşaatının ve ihracatının hızını fazla kesemedi. Şimdi sektör Batının yanında Orta Doğu ve Asya pazarlarına göz dikti.”

Dünyada 65-70 milyar dolarlık hacmi olan yat yapım sektöründe, Türkiye dünya dördüncüsü.

Yat yapım sektörü dünya çapında yıllık 65-70 milyar dolar tutarında bir hacme erişmiş bulunmakta. Deniz Ticaret Odası Bodrum Şubesinden alınan bilgiye göre, Türkiye’de bu piyasada dördüncü sırada yer almakta. TÜBİTAK adına Antalya Üniversitesinden Prof. Dr. Emine Fulya Deniz Sarvan ve arkadaşlarınca yürütülen bir araştırma (2012) Bodrum’da inşa edilen yatların sayıca az ancak boy ve teknoloji olarak görece yüksek olduklarını saptadı. Araştırma, bu sektörün yan sanayi dallarına da olumlu etkisini belirtirken Aras da, Bodrum Sanayi Çarşısı esnafının ve ustalarının da son 25 yıldır “büyük bir heves ve ilgi ile yeni teknolojilere yöneldiğini” ileri sürdü.

Prof. Dr. Kpt. İsen; Sayısı 3000 üzerindeki yatlar, bir milyar dolar dolayında gelir kazandırarak başlı başına bir turizm dalı oluşturuyor.

Prof. Dr. Kpt. İsen de DTO verilerine dayanarak 3000 üzerindeki yatın, bir milyar dolar dolayında gelir kazandırarak “başlı başına bir turizm dalı oluşturduğunu” vurguladı. Prof. Kpt. İsen, “Bodrum Cup, hem bu eşsiz turizm çeşidini, hem de yatlarımızı dünya piyasasına tanıtabilmek için eşsiz bir fırsat. Ne yazık ki, çeyrek yüzyıldır yeterli sponsor desteği bulmakta zorlanıyoruz. Oysa hizmet sektöründe de, imalatta da teknolojik ilerlemenin motoru bu gibi cazip olayların zorlayıcı etkisidir. Türkiye artık dünyanın belli başlıyat destinasyonları ve inşa merkezleri arasındadır. Ama henüz, esas kazancı getiren ‘teknoloji üretimi’ noktasından, mesela yat design öğreten bir bölge olmaktan uzağız. Bodrum Cup ve benzeri organizasyonların faydası orta vadede bu teknolojik boşluğun doldurulmasını teşvik etmek olmalıdır” dedi.

BEGONVİLLER DENİZE DÖKÜLDÜ

Hüzün çöker Ekim’de Bodrum’a… Ayrılık vaktidir Bodrumlulara… Begonviller dökülmüş denize yolcu teknesinde sıra almış, Halikarnas Balıkçısı’nın ardından…

Bütün bir yaz her akşam renk renk begonviller süslemiştir masalarımızı kokusuyla davet etmiştir Bodrumu gökyüzüne. Bir de gönülleri süsleyen her yıl baharla birlikte gelen limon, portakal, mandalina çiçeklerinin mis kokusunda…

Ekim ayı hüzün ayı derler Bodrumlular!
Haydi, Bodrum Efeleri, nerdesiniz?
Yıllardır yıkılan hüzün tabularına gelin varın bu yıl da yelken açalım, dökelim denize hüzünlerimizi…
Dalgalansın deniz dostluklarla açılmış yelkenleriyle… Renk renk begonvil misali…

23 yıldır uğrar Bodrum’a gökkuşağı. Hani yağmur yağar gök gürler ürpertir içini ya; sonra rengarenk oluvermiştir gökyüzü, unutuverirsin korkunu, endişeni… İşte Bodrum 24. kez görecek bu renkleri, arkasında gizlediği dostluğu…  Yarış bahanesiyle birbirleriyle demlenen insanları yarış koymuşlar adını sevginin…

Bu sene ekim ayı çifte sevinç getirdi Bodrum’a. Hani gökkuşağı olacaktı bir de yanında bayramı. Gelin görün eyy deniz sevenler, deniz gönüllülerine kimler kimler gelecek?

Sanmayın rüzgar korkutur bizi. 24 yıldır yıkılmayan yelkenler köprü kurmuşlar denize, merdiven olmuş bayramın gönüllüleri davet çıkarmışlar yine adalara koylardan…
Beyazı, mavisi, yeşili anmayın kırmızısız; hepsi gökkuşağı olup esecek yine…
74 aile olduk bu sene misafirliğe gideceğiz Kos’a, Kalymnos’a, bizi beklerler kurulmuş dost sofrasında.
Haydi aile sofrasını soğutmadan aç yelkenini…
Kendi renginle gel Bodrum, deniz dalgasız, Bodrum sensiz olmaz…

Ada YILDIRIM
Bodrum Bel.Basın Yayın ve Halkla İlişkiler

24. BODRUM KUPASI BAŞLIYOR

Akdeniz’in en büyük deniz organizasyonlarından biri olan Bodrum Cup Uluslararası Ahşap Yelkenli Yat Yarışları 24. yaşında bir kez daha yelkenlerini “dostluk” rüzgârıyla dolduracak.

Bodrum Cup dünyanın dört bir yanından denize, yelkene sevdalıları yine yeni şenliğinde bir araya getiriyor.

22 Ekim’de başlayacak olan 24.Bodrum Cup Yelken Yarışları Acıbadem ana sponsorluğu, Palmarina Bodrum ,Denizbank ve Bodrum Belediyesi destekleriyle Era Bodrum Yelken Kulübü tarafından düzenleniyor.

Ana tema “dostluk”.

Bu yıl da 5 etap olarak düzenlenecek kupada rota Ege’nin ve Yunanistan Adaları’nın güzelim sahilleri… Rotada Kalimnos ve Kos adalarının da yer alması iki yaka halkını dostça bir araya getirirken yarışmanın ana temasının amacına ulaşmasını sağlayacak.

22 Ekim günü yarış kampanasının çalınmasının ardından 100’e yakın ahşap yat ve 1.500’e yakın yerli ve yabancı denizcinin katılımıyla Yalıkavak rotasında mücadele edilecek. Akşam Palmarina Bodrum ve Yalıkavak Belediyesinin misafiri olacak yarışmacılar, 24 Ekim’de Didim’e yelken açacak. 25 Ekim’de Yunanistan’ın Kalimnos Adası’na gidecek olan yatlar, 26 Ekim’de Kos rotasında yarışacak. 27 Ekim’de ise Kos-Bodrum rotasında büyük mücadele yapılacak.

Era Bodrum Yelken Kulübü Başkanı Erman Aras, Bodrum Cup Yelken Yarışlarının yıllar içerisinde yarışla birlikte deniz şenliğine dönüştüğünü belirtti. Aras, “Komşu Yunan adalarının programa katılımı ile renklenen Bodrum Cup Yelken Yarışları, iki yaka halkının yakınlaşmasına da bu vesile ile katkı sağlıyor. Organizasyon, ahşap yatların yanı sıra misafir kategorisi ile bu şenlik içerisinde olmak isteyen tüm yatlara da açık. Bodrum Cup, sadece bir yarış değil, ülkemiz zenginliklerini, yat turizminin gelişimini tüm dünyaya başarı ile tanıtan bir organizasyondur. Hedefimiz, ülkemizdeki yat yapım sektöründe yıllardır pilot bölge olarak görev yapan Bodrum’daki bu organizasyona, gelecek yıllarda yat ve yatçıların uluslararası katılımının arttırılması ve etkinliğin daha prestijli bir hale getirilmesidir. Bodrum Cup’ta, katılım deneyimleri ile tersanelerimiz çalışanları daha performanslı yatlar üretmek yarışına katılmışlar ve her yıl yeni ürünlerini deniz üzerinde seyir anında sergileme ve pazarlama imkanı bulmuşlardır. “Bodrum Cup bu özelliğinden dolayı yüzen bir BOAT SHOW’dur.” dedi.

“KİRLİ MEHMET” Mehmet Durmaz  (1942-2012)

Bodrum Türkiye’de böyle tanınmış, cazip bir yer değilken bile  dünya Bodrum’u çoktan keşfetmişti. Kalenin önündeki iskelede, limanın içinde alargada, çeşitli milletlerin bayrağını dalgalandıran, kuğu gibi yatlar süzülürdü. Gün olur, ne kadar göz alıcı, ne kadar güzel de görünseler, bu yatların da arızaları çıkardı. O zamanlar değil doğru dürüst bir yoldan bile mahrum Bodrum’da, büyük şehirlerde de bir parçayı yurt dışından getirtmek, insanı intihara sevk edebilecek bir ızdırab idi.

Çareyi, tek kelime yabancı dil bilmeden, belki hayatında ilk def’a gördüğü bir avadanlığı evirip, çevirip, inceleyip, “tamir ediveren”, tamir edemezse tornada “çekiveren” Bodrum’un olağanüstü ustaları bulurlardı. “Tamirci” Kemal, Tüfekçilerin Ali ve kardeşi Mahmut gibi ustalar ile yürüyen bu geleneği, ikinci kuşakta Kirli Mehmet, Niyazi Usta, Erol Usta gibi kalfaları sürdürdü. Onlar, balıkçı motorları için peynir tenekesinden motor gömleği vs. yapabilecek maharette, arızayı cebir problemi çözer gibi irdeleyen ve cerrah hassasiyeti ile çözen keşfedilip, tanınmamış dâhiler idiler.

Kirli Mehmet, “ölümden maada ne problem varsa, çözümü de vardır,”felsefesini atelyesine taşıyan ikinci kuşak ustaların en ustalarından biri, renkli kişiliği ile de muhtemelen en ünlüsü idi. Gündüzleri atelye, akşamları kalenderler için bir demgâh görevi yapan dükkânının önünde bir levha durur, üzerinde de şöyle yazardı:

AVAMİ SINIFINDAN İSTİSMARA MÜSAİT
OPERATÖR DOKTOR
KİRLİ MEHMET
(Her nevi dizel bozulur)

Kirli, salapurya balıkçı motorundan en lüks yat sahibine kadar herkesin işine aynı özen ile eğilirdi. Ağarmış saçları, sakalı, rahat giysileri, ayağında sandaletleri, boynunda uzun bir zincir ucunda sallanan kim bilir hangi teknik mucizenin simgesi bir kolye ile gezer, mizâcı ve üstün zekâsını yansıtan ince mizah anlayışı ile her yerde sevilir, her yere buyur edilir idi.  Büyük usta, çalışırken de kendine özgü bir tempo tuttururdu. Bütün üstün zekâlılar gibi yerinde duramaz, bir probleme takılıp da sıkıldığında, takımları elinden bırakıverir, Raşit’in kahvesinde ya da iskelede bir tur atar, belki bir el de dama oynar, ama zihninin arka odalarından birinde de hep elindeki sorunu düşünürdü. Aklına bir çözüm gelir gelmez, her ne ile eğlenmekte ise terk eyler, atelyeye seğirtir ve işini bitirir idi.

Meyhaneler, Eski Banka Sokak’taki atelyeleri yutunca, Kirli’ye de meşhur tabelasını alıp, sanayi sitesine göçmek düştü. Kirli, “enayi sitesi” dediği sanayiye hiç ısınamadı. Bahaneler uydurur, komik, içine zor sığdığı mini Fiat arabasına atlar efkâr dağıtmaya kaçardı.
Bodrum dünya çapında bir yatçılık şehri olabildi ise, bunda Kirli’nin ve onun gibi ustaların ve yetiştirdiklerinin çok büyük rolü vardı. Gaz tenekesinden motor parçası üreten dâhiler, “tamir edilemez” denen edevâtı eskisinden iyi çalıştıran veya tıpkısını tezgahta işleyen büyük harf ile Ustalar, yatçılığın bir sanayi dalına dönüşmesini de mümkün kıldılar. Ama bütün bunları yaparken Bodrum’a bıraktıkları en derin iz kişilikleri idi. Kirli Mehmet de, mizah duygusu, ince esprileri, dünyayı kendine özgü bir perspektiften, belki de tamire muhtaç, “bozulacak” bir dizel gibi gören nev-i şahsına münhasır bakış açısı ile, Bodrum’un bir zamanlar temsil ettiği güzel yaşamın da bir ustası olarak, arkasında ak, “appecik” saçları sakalları, bakışlarındaki o muzip ve cin ifade ile, bir kuyruklu yıldız gibi, ışıktan bir gölge bırakarak geldi, geçti.

Prof. Dr. Kaptan Galip İsen
Bodrum Cup Org. Kom. Üyesi

YELKENLER DOSTLUĞA AÇILIYOR

Acıbadem, Denizbank ve Palmarina Bodrum ana sponsorluğunda, Bodrum Belediyesi’nin destekleri ile Era Bodrum Yelken Kulübü tarafından organize edilen ülkemizin en büyük deniz organizasyonlarından birisi olan Bodrum Cup yarış rotası 24. yılında Ege’nin iki komşu ülkesi Türkiye ve Yunanistan’ın en güzel sahillerini kapsayacak.

Bodrum Cup yatların içinde yolcusu ile birlikte yarıştığı Akdeniz’in ender yarışlarından birisidir. Genelde ülkemiz tersanelerinde üretilen ahşap yatların seyir halinde sergilendiği, kesintisiz yirmi dört yılı aşkın devam eden, geleneksel bir “Deniz Sergisi”dir.

22 Ekim 2012’de Bodrum’da toplanacak olan 100’e yakın yat ile bin 500 yerli ve yabancı yarışmacı Bodrum Mandalin Bar’da geleneksel yarış kampanasının çalınmasının ardından 23 Ekim 2012 sabahı Palmarina Etabı’nda Yalıkavak rotasında yarışacak.  Akşam, Palmarina Bodrum ve Yalıkavak Belediyesi’nin misafiri olacak olan yarışmacıların 24 Ekim 2012 Denizbank Etabı’ndaki rotası D-Marin Didim olacak. Gümrük işlemlerinin ardından 25 Ekim 2012’de Kirli Mehmet Etabı’nda Kalymnos, 26 Ekim 2012’de Bodrum Belediyesi Etabı’nda Cos rotasında yarışacak olan yarışmacılar, 27 Ekim 2012’deki Acıbadem Etabı’nın ardından ödüllerini Bodrum Hadigari Night Club’ta alacaklar.

Yıllar içerisinde Bodrum Cup sadece bir yarış olarak kalmayıp, yerli ve yabancı yüzlerce yarışçının ülkemizin eşsiz güzellikteki koylarında dostluk rüzgârları ile bir arada buluştukları bir deniz şenliğine dönüşmüştür. Komşu Yunan adalarının programa katılımı ile renklenen Bodrum Cup organizasyonu iki yaka halkının yakınlaşmasına da bu vesile ile katkı koymaktadır. Organizasyon ahşap yatların yanı sıra misafir kategorisi ile bu şenlik içerisinde olmak isteyen tüm yatlara da açıktır.

BODRUM KUPASI ALESTA

Akdeniz’in en büyük deniz organizasyonlarından biri olan Bodrum Cup Uluslararası Yelkenli Yat Yarışları 24. yaşında bir kez daha yelkenlerini “dostluk” rüzgârıyla dolduracak.
Bodrum Cup dünyanın dört bir yanından denize, yelkene sevdalıları yine yeni şenliğinde bir araya getiriyor.
22 Ekim’de başlayacak olan 24.Bodrum Cup Yelken Yarışları Acıbadem ana sponsorluğu, Palmarina Bodrum,Denizbank ve Bodrum Belediyesi destekleriyle Era Bodrum Yelken Kulübü tarafından düzenleniyor.
Ana tema “dostluk”.
Bu yıl da 5 etap olarak düzenlenecek kupada rota Ege’nin ve Yunanistan Adaları’nın güzelim sahilleri… Rotada Kalimnos ve Kos adalarının da yer alması iki yaka halkını dostça bir araya getirirken yarışmanın ana temasının amacına ulaşmasını sağlayacak.
22 Ekim günü yarış kampanasının çalınmasının ardından 100’e yakın ahşap yat ve 1.500’e yakın yerli ve yabancı denizcinin katılımıyla Yalıkavak rotasında mücadele edilecek. Akşam Palmarina Bodrum ve Yalıkavak Belediyesinin misafiri olacak yarışmacılar, 24 Ekim’de Didim’e yelken açacak. 25 Ekim’de Yunanistan’ın Kalimnos Adası’na gidecek olan yatlar, 26 Ekim’de Kos rotasında yarışacak. 27 Ekim’de ise Kos-Bodrum rotasında büyük mücadele yapılacak.
Bodrum Kupası’nın 1989 yılından bu yana Organizasyon Komitesi Başkanı olan Era Bodrum Yelken Kulübü Başkanı Erman Aras, Bodrum Cup Yelken Yarışlarının yıllar içerisinde yarışla birlikte bir deniz şenliğine dönüştüğünü belirtirken her yıl olduğu gibi gözleri parlıyor. Aras, “Komşu Yunan adalarının programa katılımı ile renklenen Bodrum Cup Yelken Yarışları, iki yaka halkının yakınlaşmasına da bu vesile ile katkı sağlıyor. Organizasyon, ahşap yatların yanı sıra misafir kategorisi ile bu şenlik içerisinde olmak isteyen tüm yatlara da açık. Bodrum Cup, sadece bir yarış değil, ülkemiz zenginliklerini, yat turizminin gelişimini tüm dünyaya başarı ile tanıtan bir organizasyondur. Hedefimiz, ülkemizdeki yat yapım sektöründe yıllardır pilot bölge olarak görev yapan Bodrum’daki bu organizasyona, gelecek yıllarda yat ve yatçıların uluslararası katılımının arttırılması ve etkinliğin daha prestijli bir hale getirilmesidir. Bodrum Cup’ta, katılım deneyimleri ile tersanelerimiz çalışanları daha performanslı yatlar üretme yarışına katılmışlar ve her yıl yeni ürünlerini deniz üzerinde seyir anında sergileme ve pazarlama imkanı bulmuşlardır. Bodrum Cup bu özelliğinden dolayı yüzen bir BOAT SHOW” derken 24 yılın özetini bir soluğa sığdırmaya çalışıyor gibi.
……………..24 yıldır kesintisiz olarak devam eden Bodrum Yelken Yarışları ülkemiz Turizm sektöründe çok önemli bir başlığın yer edinmesine katkı sağladı; Yat Turizmi. Ama cennet koylarımıza yakışır şekilde yapılan yat turizmi…
24 yıl önce bir avuç denizci kaput bezinden yapılmış kırk pare, cılız yelkenlerle yola çıkmışlardı. Teknolojiden, donanımdan yoksun denizci dostların kendileri için başlattıkları bu buluşma öyle bir organizasyona dönüştü ki çok geçmeden tüm dünya üzerinde denize, yelkene gönül verenlerin gözünü aldı.
Elbette bu tatlı rekabet Ahşap Yatların yarışmanın ötesine taşınması konusunda başka bir amaca hizmet etti; O adına “Mavi Tur” dediğimiz turkuvaz kıyılarımızda yapılan turların başka bir boyuta taşınmasına…
Çevrecidir Bodrum Cup.
Yelkenin rüzgarla sohbeti, denizcilerin dostluk türküleridir duyulan. Yakıt kokusu yoktur. Motor sesi yoktur. Geride çöp bırakmaz.  Koylar sizi yemyeşil koynunda uyutur. Burada içinize işleyen huzur yüreğinizi titretir. Ruhunuz yıkanır. Denizcilerin şakalaşmaları aşık atışması gibidir. Ama denizin şakaya gelmediğini bilirler. O yüzden dayanışmanın en yürek kabartanı yaşanır burada.
Yatların hepsi birbirinden yakışıklıdır.
Neredeyse tamamı Bodrumlu gemi ustalarınca Bodrum tersanelerinde inşa edilen, “Bodrum tipi” ahşap yatlar her geçen yıl daha güçlü, daha donanımlı, daha konforlu, daha hızlı olmak için birbirleriyle yarışıyor. İlk yıllarla karşılaştırıldığında zaman içindeki gelişim ve değişim insanı hayrete düşürüyor.
Okuldur; denize gönül veren 7’lere 70’lere… Gemiye kadınları almak uğurdur.
Sadece nitelikli, göz alıcı yatların artan yolcu talebine orantılı artışı değil gelişen. Bodrum Kupası “Denizci” yetiştirmek için de önemli bir görev edindi. Bodrum Okul Gemisi işte tam da bu amaçla inşa edildi. Denize indirildiği günden bu yana sayısız denizci yetiştirdi. Okul Gemisi ve mürettebatı her yıl yarışların en iddialı ekiplerinden oldu. O gemide yetişen gençler sektörde yer edindi. O gemide kendilerine “Yüksek Topuklar”  diyen öyle çok kadın yelkenci yetişti ki… Kadınlar sadece Bodrum Kupası’nda yarışıp kupa kaldırmadılar. Bazıları dünyanın başka denizlerinde, başka uluslar arası yarışlarda da yelken basıp derece aldılar.
Bodrum Cup Türk Yatları-Yatçılığı için bir referans olmuştur.
Birkaç ustanın çalıştığı küçük tekne imalathanelerinin yerinde artık dünyanın dört bir denizine tekne üreten, marka haline gelen büyük tersaneler var Bodrum’da. Bazı ülkelerin ulusal değeri olarak görülüp bu tersanelere restore edilmek üzere emanet edilen tarihi tekneler bile var.
Erman Aras’ın deyimiyle bu tersanelerde inşa edilen yatların görücüye çıktığı yüzen bir BOAT SHOW Bodrum Kupası. Yabancı denizciler yatlarının yelkenlerini ilk kez burada rüzgara açıyorlar. Yedi düvele, dosta düşmana burada çalım satıyorlar. Hele bir de dereceye girip kupa kaldırdılar mı rütbe yükseltip uzak denizlere doğru gururla yol alıyorlar.
Bodrum Kupası’nda her yıl katılımcı sayısı artıyor. Birçok tekne ve denizci bir sonraki yılın rezervasyonunu önceden yaptırıyor. Yabancı katılımı zincirleme artıyor. Bu sudan bir içen kanmıyor. İçtikçe içesi geliyor…
Zaman içinde basının da ilgisinin artmasıyla kıyılarımızın muhteşem güzelliği ile denizde yüzünü rüzgâra vermiş yatların görüntüleri yabancı ülke televizyonlarında da yer bulmaya başladı. Türkiye kıyıları Bodrum Kupası Sevgi Çemberi ile simgeleşti.  Giderek kıyılarımızda kışlamak isteyen yatların sayısı da arttı, bölgede sadece Bodrum ve Marmaris’te olan marinaların sayısı da… Marinaların da Bodrum Kupası’na ilgisi……………………………………

24. yaşına gelen Bodrum Kupası Yelken Yarışları’nın ilk yılından bu yana izlenimlerimi paylaşıyorum. İlk kez duyup peşine düştüğümde Bozburun etabında yakalamıştım onları. Orada değildim. Ama TRT İzmir Radyosu Stüdyolarında gecenin bir vakti o zamanlar karayoluyla ulaşılamayan Bozburun’un birkaç telefonundan birine sahip sahildeki çay ocağından ulaşabilmiştim. PTT Santrala bağlatmıştım telefonu; “Basın Acil” kaydıyla! Sahilde ateşin etrafında deniz şarkıları söylüyorlardı. O şarkıların eşliğinde yayın yapmıştık. Belki devamının geleceğine kendileri bile pek inanmazken bir sonraki yıl aralarında olma sözünü koparmıştım. O gece ben de bir aşka düşmüştüm zira…
O gün bu gün o aşkın peşinden gidiyorum. Nelere katkı sağladığını gördükçe daha çok bağlanıyorum. Ve görüyorum ki bu aşkın oku onu bir kez yaşayan herkesi vuruyor. Hiç kıskanmıyorum.
Ve her yıl bir hayal kuruyorum. Bodrum’un yelkenli yatlarını İzmir’de körfezde, Seferihisar’da, Çeşme’de, Alaçatı’da, Foça’da yelken yaparken gördüğüm bir hayal bu. Niye olmasın? Böyle bir yarış örneğin EXPO 2020 için anlamlı bir fon olmaz mı?
Vakittir. 22 – 27 Ekim’de demir alıyoruz.
Vira Bismillah!

Misket DİKMEN
Ekim 2012

24. BODRUM CUP BAŞLADI

22 – 27 Ekim 2012 tarihleri arasında bu sene 24. kez yapılacak olan Bodrum Kupası Uluslararası Yelkenli Ahşap Yat Yarışları çeşitli etkinliklerle başladı.

İlk olarak Tepecik Camii önünden Bodrum Anadolu Kız Teknik ve Meslek Lisesi Bando takımı eşliğinde başlayan kortej yürüyüşü yapıldı. İlk kadın amiral olan Artemisia’nın temsili olarak tahtıyla eşlik ettiği ve turistler büyük bir ilgi ile izlediği yürüyüş İskele Meydanı’nda sonra erdi. Etkinliğin İskele Meydanı’ndaki gösterileri olumsuz hava koşulları nedeniyle iptal edildi.

54’ü yarışçı, 20’si organizasyon olmak üzere 74 teknenin katıldığı yarışlar için akşam Bodrum Belediye Meclis Salonu’nda brifing verildi.

Daha sonra Bodrum Belediyesi tarafından Mandalin Bar’da düzenlenen kokteyle geçildi. Kokteyle
Bodrum Belediye Başkan Vekili Taner Uslu, Gümüşlük Belediye Başkanı Mehmet Tire, Bodrum Belediye Başkan Vekili Ali Galip Güven, Bodrum Belediye Meclis Üyeleri Mehmet Özalın ve Cevat Soysal, Bodrum Cup Organizasyon Komitesi Başkanı Erman Aras, İngiliz Futbol Kulübü Arsenal’ın eski başkanı David Barry Dein, Bodrum Cup’a katılacak olan teknelerin personeli katıldı.

Bodrum Belediye Başkan Vekili Taner Uslu, Gümüşlük Belediye Başkanı Mehmet Tire, Bodrum Cup Organizasyon Komitesi Başkanı Erman Aras ve İngiliz Futbol Kulübü Arsenal’ın eski başkanı David Barry Dein birlikte kampanayı çalarak Bodrum Cup’ı başlattı.

23 Ekim 2012 Palmarina Etabı (Bodrum-Yalıkavak Palmarine Bodrum-15 NM)
Saat 11.00 Start
Saat 20.00 Kokteyl, Konser D-Marin Didim Etap

24 Ekim 2012 Denizbank Etabı (Yalıkavak Palmarine Bodrum-D Marin Didim- 14,5 NM)
Saat 10.00 Start
Saat 20.00 Kokteyl, Konser D-Marin Didim

25 Ekim 2012 Kirli Mehmet Etabı (D-Marin Didim-Kalymnos- 20 NM)
Saat 10.00 Start
Saat 20.00 Kokteyl

26 Ekim 2012 4. Etap (Kalymnos-Cos- 10,5 NM)
Saat 11.00 Star
Saat 20.00 Kokteyl

 27 Ekim 2012 Acıbadem Etabı (Cos -Bodrum- 16 NM)
Saat 11.00 Start
Saat 20.30 Regatta Ödül Töreni

 

ETABI

24. BODRUM CUP BAŞLADI
24. Bodrum Uluslararası Ahşap Yat Yarışları’nın ilk ayağı olan Palmarine Etabı rüzgarın yeterli olmaması nedeniyle geç başladı. Saat 18.00’de sona eren etabı 7 tekne tamamlayabildi.

Palmarina sponsorluğu’nda Bodrum Cup’ın ilk gün yarışında “Uzma” birinci olurken Misafir B katagorisinde NIKITA, Performans A kategorisinde EXTASEA, Performans B kategorisinde ise UZMA dereceye girdi.

Palmarina  Bodrum’da düzenlenen eğlencede etkinliklerinde ilk olarak Oxsana grubu sahneye çıktı ve  muhteşem müziğiyle yarışmayla katılanlara günün yorgunluğunu unutturdu. Daha sonra Kıyafet Yarışması’na geçildi. Gümüşlük Belediye Başkanı Mehmet Tire, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Rektörü Mahsun Harmandar, Bodrum Belediye Meclis Üyesi İncilay Sever, Yalıkavak Belediye Başkan Temsilcisi Cem Özer,  Denizbank Ege Bölge Müdürü Semih Şenbakar, Acıbadem Sağlık Grubu Direktörü Ozan Yazıcı, Misken Dikmen, Palmarine Genel  Direktörü Levent Baktır, İç mimar Füsun Canbay, Bodrum Cup Organizasyon Komitesi’nden  Filiz Aras’ın jüri üyeliği yaptığı yarışmada ödül kazananlar tekneler şöyle sıralandı:

En Şık Tekne, Büyük Yunus
En Şık Ekip, Take It Easier
En Fantastik Tekne, Kaptan Yarkın
En Fantastik Ekip, Gülden Irmak
Era Bodrum Yelken Kulübü tarafından yapılan çekilişte;
1. COCOTTE
2. WENDY
3. RICHMOND 9
4. SI YU
Çekilişde ödül olarak;Cocette,Roda Halat kazanırken ;Wendy ve Richmond 200 Amper Akü,Sı yu Buz makinası ödülünü aldı.
Aksona Mancorna gecenin sonunda 20. Yıl Katılım Ödülü alırken konuklar arasında yıllarını yelken yarışlarına gönül veren Sadun Boro ‘da yer aldı.

Palmarine Etabı

 

24. BODRUM CUP’DA BAYRAM COŞKUSU

24 yıldır aralıksız düzenlenen Türkiye’nin en büyük deniz organizasyonlarından biri olan ve her geçen yıl artan katılımcı sayısıyla dikkat çeken Bodrum Cup Yelken Yarışları heyecanı bugünde Yunanistan’ın Kalymnos Adası’na dostluğa yelken açtılar.

22 Ekim Pazartesi günü yağmura rağmen Bodrum İskele Meydanı’ndaki şenliklerin ardından “Kampana”sesiyle bütün yelkenler Fora etti.

Denizciler 23 Ekim Salı sabahı Palmarina Etabı için erkenden içilen dostluk çayının ardından yelkenleriyle denize “Merhaba” dedi.

24 Ekim Çarşamba D Marin Didim Etabı için sabah 10.00’da hazır olan rengarenk yelkenler muhteşem görüntüler sergiledi.

25 Ekim Perşembe günü bayram sabahında start öncesi güzel havayla birlikte muhteşem bayram heyecanı ve dostluk kahvaltısıyla tekneler arası bayram şekerinin ikramları, günün tatlı ve dostça geçeceğinin bir göstergesiydi.

Mavi yolculuk, dost yolculuk, yelken kardeşliği.

Ne yağmur, ne rüzgar yıldırmadı 24 yıldır denizcileri.

Bayram gelmiş bir etap sabahı ziyarete.

Denize düşmüş öpülesi eller.

Bayram şekerleriyle dost kokan demli çaylarda.

Sıralanmış diz diz bayraklılar denizde.

Bodrumlular Ekim ayı hüzün ayı diyenlere inat yelkenleriyle dalgalandırdılar Kalymnos’u. Beyaz peynir, anason kokan sofralarda, gündüz yarışın ardından yorgunluğu attırmaca kadeh seslerinde.

Gecesi de yıldızlı olacak yine bugün. Gündüzün yorgunluğunu atmak için yarışmacılar bütün çekişmesini denizde bırakıp kokteyl ve dans gösterileriyle eğlenip coşacaklar.

Yelkenler bir sonraki sabaha dolmaya hazırlanırken, denizde muhteşem bir manzara bayram günü şenliğiyle. Kalymnos da sevgi çemberi olmuş deniz gönüllülerini karşılarken dost kapısında.

Ada Yıldırım
Bodrum Bel.Basın Yayın ve Halkla İlişkiler

KOS’A VEDA VAKTİ

Bu sabah son kahvaltıydı ayrılmadan önce içilen demli çaylarda, Kos’un uçuşan martılarıyla.

Sessiz bir çığlık vardı sanki gözlerde ayrılış çoktan yol almışdı içilen kahvelerde.

Bugün yarışın son etabıydı. Son etabda yarış heyacınını biraz bastırmış olsa gerekki alınan hediyelerle ayak basmak zor gelmişti teknelere.

Yelkenliler start almak için selamladılar son bir kez  daha yelkenleriyle Kos’a.

Denizde ne dalga ne de köpüren beyaz baloncuklar vardı sanki uğurlamak istemezcesine.

Hava bugün yine çok güzel, güneş arada kendisini gizlesede beyaz bulutlara.

Ağır ağır giden teknenin ardında kalan dost kapısı da yavaş yavaş kapanıp yerini mavi sulara bırakırken, akşam yenilen sevgi dolu mezelerle söylenen müzikler, karşılıklı oynanan zeybekler fotoğraflarda bir anı olarak saklandı.Hesabıda sabah ayrılırken kesildi.

Şimdi yarış vakti dedi Kos’dan çıkan deniz gönüllüleri, hüzünlerini geride bırakıp.

Bodrum Cup’da birinci gün yarış heyecanı,ikinci gün yeni katılan yarışçılarla yapılan hoş sohbetler,üçüncü gün yerini dost,sevgi kokan sofralara döktü.Dördüncü gün bir aile olup gittik dost kapısına.Ayrılırken emanet bıraktık gözlerimizi Kos’a bir daha gelene dek arkada kalmasın diye.

Haydi yarış başladı.Bugün kazanacak yelken kardeşliğinin şerefine akşam Hadigari’de Saat 20.30’da görüşmek dileğiyle.
Yelkenler Fora…

Ada YILDIRIM
Bodrum Bel.Basın Yayın ve Halkla İlişkiler