2001 Basın Bültenleri

AHŞAP YATLAR 13. KEZ BODRUM KUPASI İÇİN YELKEN BASACAKLAR

Dünyada yolcuların da katılabildiği tek yelken yarışı ve Türkiye’nin en büyük deniz organizasyonu Bodrum Kupası Yelkenli Ahşap Yat Regattası, 13. yılında 20-26 ekim 2001 tarihleri arasında Aria GSM ana sponsorluğunda Bodrum-Güllük Körfezi- Bodrum rotasında yapılacak.

Yat turizminde yelken kullanımını sevdirmek ve teşvik etmek, yat turizmi personeline yelken becerisini ve sevgisini kazandırmak amacı ile 1989 da başlatılan Bodrum Kupası, 13 yıl boyunca her ekim ayının üçüncü haftasında Datça, Ekincik, Gökova Körfezi ve Mandalya Körfezi gibi yat turizminin belli başlı rotalarında koşuldu. Bodrum Kupası’nın 13. yıl programı da Bodrum Yarımadası ile Güllük Körfezinin en önemli liman ve koylarını kapsamakta. Önceleri sadece geleneksel tarzda inşa edilen “Bodrum tipi” yatlara açık tutulan Bodrum Kupasına katılabilecek yat türleri daha sonra genişletildi. Yarışlara “gulet” olarak da  anılan geleneksel yığma ahşap yatlar yanında klasik usul ve yapıdaki ahşap yatlar ile modern teknolojiler kullanılarak üretilen ahşap yatlar da katılabiliyor. Ahşap dışı malzemeden üretilen tekneler ise, “misafir” kategorisinde yarışabiliyor.

13. Bodrum Kupası Yelkenli Ahşap Yat Yarışları, 20 Ekim 2001 günü  Bodrum Karada Marina’ da saat 17:30 da katılımcılar için düzenlenen brifing ve kokteyl ile resmen başlayacak. Geçen yıllarda olduğu gibi fotoğraf sanatçısı Ali Öz geçmiş yılların Bodrum Kupalarından oluşturduğu özel slayt koleksiyonundan oluşan bir sunum yapacak.

Yarışın ilk ayağı, 21 Ekim pazar günü dokuz millik Bodrum Gümüşlük etabı. İkinci gün, 19 millik Gümüşlük- İasos; 23 Ekimde 11 millik İasos – Didim etabı, 24 Ekimde 16 millik Didim-Yalıkavak etabı  yapılacak. Etap sonlarında konaklanan yörelerde yöre belediyeleri günün etabında kategorilerinde birinci gelen yatları ödüllendirecekler. 25 Ekimde son ayakta Yalıkavak – Bodrum etabında yarışlar son bulacak. Dereceye girenlere ödülleri 26 ekim akşamı 20:30’da Oasis’te düzenlenecek törenle dağıtılacak.

BODRUM KUPASI YELKENLİ AHŞAP YAT YARIŞLARI

21 EKİM PAZAR GÜNÜ START ALIYOR

 

Her yıl olduğu gibi, bu yıl da Ekim ayının üçüncü Pazar’ında, denizde çalışanlarla denize gönül verenler Bodrum Kupasında on üçüncü kez buluşuyorlar.

Yüze yakın yatın yelken açması ile mavilikler üzerinde oluşturdukları manzara bizlere Türk yatçılığını tanıtmak için yine güzel bir fırsat yakalatacak.

Denizle uğraşı zevkli olduğu kadar ayni zamanda ağır bir iştir. Kaptanıyla gemicisi ile bir sezon sona erdiğinde koşuştururken farkına varamadıkları yorgunlukları çıkar ortaya. Geriye dönüp baktıklarında hep birilerini gezdirmişlerdir, kendisi için  geziye çıkacak fırsatı bulamamıştır çoğu zaman . Yat sahibi eğer kaptan olarak çalışmıyorsa belki yata binme fırsatı da olamamıştır. İşte Bodrum Kupası artık hepimizin sevdiklerimizi yanımıza alıp  kendi zevkimize yelken açtığımız  hep özlediğimiz bir tutkudur. Hem tatil hem heyecan, katılanlar için büyük bir zevktir. Birlikte oluşturulan görüntüler ise  büyük bir kazançtır ülkemiz için.

Yat turizminin tanıtımında  bu kadar katılımcı ile böyle ses getiren bu organizasyonun liman içersinde iş yokluğundan veya yerini kaptırmamak için kalkmayan yatların katılımı ile bin sayısına ulaşsa nasıl bir ses getirirdi diye düşünüyorum. İsterseniz sizde kapatın gözlerinizi ve Bodrum önünde bin yatı yelkenleri ile hareket ederken düşleyiniz.Ülkemizde bile kar yağışlarının yer yer başladığı bir mevsimde umarım sizde o yatlardan birinin içinde olmak arzusunu hissederdiniz. Televizyonlarda birinci haber olmak için sadece yolsuzluk yapmak gerekmese gerek. Bizde adettir tanıtım hep devletten beklenir. İşte binlerce yat liman dışına çıkıp yelken açsak dünya televizyonlarında haber olmamız tanıtım değil mi ? Yılın bu mevsiminde bu reklam Sektöre müşteri olarak geri dönmez mi?

İşin zoru on üç yılda aşıldı,bir kez yelken açtık . Önümüzdeki on üç yılda da hedefimizi şimdiden belirleyebiliriz. İstenilen seviyelere Eğitimle gelebileceğimizi  düşünüyorum. Hem kendimizi hem de  mürettebatımızı eğitmemiz gerekiyor.Bu konuda sektördeki duyarlı kişi ve kuruluşlarla daha önce adım atmıştık “Bodrum Kupası” bizlere bir okul gemimizin olması gerçeğini göstermişti ve bu yarışta eğitim gemisi de ilk kez bizle birlikte olacak. Kasım ayında kesintisiz eğitime başlamadan önce  hocalar müfredat programına son şeklini verecekler.Okul Gemisinin Türk Turizmi ve Yatçılığı için çok faydalı olacağını düşünüyorum.

Ülkemizde birçok ilke zemin oluşturan 20 Ekimde Karada Marinadaki kokteyl ile start alacak Bodrum Kupası   21- 25 Ekim tarihleri arasında Bodrum – Güllük Körfezi – Didim-Bodrum güzergahında gerçekleşecek.

Yarımadadaki belediyelerin de ilgi gösterdiği yarışlar, 26 Ekim de  Toplam 10 kategoride  ödüllerini alacaklar. Klasik ödüllerin dışında en başarılı Tırhandil ve Randa armalı yatlara da yine geçen yıllarda olduğu gibi teşvik amaçlı ödüller verilecek. Bodrum yöresindeki belediyeler de özel ödüller hazırladılar.

Yarışların en güzel diğer bir yönü ise Bodrum Belediyesinin  destekleri ile İskele Meydanında her yıl düzenlenen karşılama etkinliklerinin  Halkımızın da katılımları ile bir şenliğe dönüşmüş olması. Dileğim denizden direkt veya dolaylı ekmek yiyen herkesin bu şenlikte yer alması ve birlikte daha coşkulu kutlamamız.

Hem eğlenelim hem tanıtım yapalım. Bir de eğlenerek  sorunlarımızı aşmayı deneyelim.

Erman Aras
Era Yelken Kulübü ve Organizasyon Kom. Bşk.

ARİA SPORA YELKEN AÇTI…

 

Türkiye’nin ilk GSM 1800 operatörü Aria, Türkiye’nin en büyük deniz organizasyonu olan ve bu yıl 13’üncüsü düzenlenen yelkenli ahşap yatların yarıştığı Bodrum Kupası’nın ana sponsorluğunu üstlendi.

XIII. Bodrum Kupası, Aria‘nın ana sponsorluğunda, sayıları 100’ü bulan yelkenlinin  katılımı ile, 20-26 Ekim 2001 tarihleri arasında gerçekleşecek. 20 Ekim 2001 saat 17:30’da Bodrum Karada Marina’da düzenlenecek kokteyl ile başlayacak olan Bodrum Kupası yarışları, 25 Ekim’de, Yalıkavak – Bodrum etabıyla  son bulacak.

Türkiye’nin en büyük deniz organizasyonu olan XIII. Bodrum Kupası’na ana sponsor olan Aria, yarışmacıların heyecanını paylaşmanın yanı sıra, yarışların düzenlendiği beldelerde, atmosferi daha da renklendirecek farklı süprizlerle, sporseverlerin yanında olacak. Aria Genel Müdürü Giuseppe Farina, 26 Ekim akşamı gerçekleşecek törende, dereceye giren yarışmacılara ödüllerini sunacak. Aria, ayrıca, ödül töreninin ardından düzenleyeceği sürpriz yarışma ve eğlencelerde de kazananlara, birbirinden güzel armağanlar dağıtacak.

Türkiye’nin en büyük futbol takımları Galatasaray, Fenerbahçe ve Beşiktaş’a  sponsor olarak her zaman sporseverlerin yanında olacağını açıklayan Türkiye’nin ilk GSM 1800 operatörü Aria, XIII. Bodrum Kupası Yelken Yarışları’nın da ana sponsorluğunu üstlenerek sporseverlerin gönlündeki yerini pekiştirdi.

Aria,

İsteyin, yeter!

XIII. BODRUM KUPASI

ULUSLARARASI YELKENLİ AHŞAP YAT YARIŞI

BAŞLADI

Bodrum Karada Marina’da çeşitli ülkelerden çok sayıda yabancı  yarışmacının da yer aldığı 1500 kişinin katılımları ile coşkulu bir törenin ardından 5 gün sürecek ülkemizin en büyük deniz organizasyonu başladı.

Era Bodrum Yelken Kulübü tarafından organize edilen, Aria’nın ana sponsorluğundaki yarışa katılan 83 yatın startını Bodrum Kaymakamı Cumhur Güven Taşbaşı ve Türkiye Yelken Federasyonu Başkanı Nazlı İmre verdi. Startın sabah 10:54’te verildiği yarışta 4’ü yabancı bayraklı 72 yat mücadele etti. Rüzgarın 3-4 şiddetinde seyrettiği 9 millik Bodrum-Gümüşlük etabı sonunda kategorilerinde first finiş yapan yatlara Gümüşlük Belediye başkanı Mehmet Ülküm, Gümüşlük Belediyesi özel ödüllerini sundu. Genel klasmanda geçen yıl Bodrum Kupasını kazanan Ayaz yine birinci geldi. Ayaz’ın ardından Klasik Ahşap Yatlarda “Kerme”, Modern Ahşap Yatlarda “Laguna”, Misafir Yatlarda da “Tramontana” birinci gelerek ödüllerini aldılar. Ocak ayında inşaatı tamamlanıp bu yıl ilk kez yarışa katılan STS Bodrum Yelkenli Okul Gemisi de klasmanında birinci oldu.

Yarış esnasında, katılımcılar medya sponsoru Best FM’in kurmuş olduğu özel yayın sistemi ile coştular. Best FM djleri İlknur ve Rıza telsiz frekansından aldıkları istekleri gün boyunca yayınlayarak yarışçılara hoşa vakit geçirttiler. Gece boyunca yapmış oldukları yarışmalar ve müzikle yarışçıları ertesi güne hazırladılar.

Katılımcılar gün sonunda Gümüşlük koyundaki restoranları doldurarak balığın ay ışığının tadını çıkardılar.

BODRUM KUPASI 2. GÜN           

Aria GSM’in ana sponsorluğundaki XIII. Bodrum Kupası Uluslar arası Yelkenli Ahşap Yat Yarışları’nda 2. gün yarışların en uzun etabı olan 19 millik Gümüşlük – İasos etabı rüzgarsızlık nedeni ile gerçekleştirilemedi. İlk günkü yarışta ve ardından gece şiddetini artırarak süren rüzgar yarışçıları heyecanlandırsa da, sabah start hattına geldiklerinde rüzgar kesilmişti. Bu yüzden tüm yarışmacılar denize girerek mavi yolculuğun tadını çıkardılar.

Yarışçılar, saat 14:30’a kadar start hattında beklemelerine rağmen beklenen rüzgar gelmediği için motorlarını çalıştırarak İasos’a doğru yola çıkmak zorunda kaldılar. İasos Muhtarlığı ve Güllük Belediyesi’nin  first finiş yapan yatlar için hazırlamış olduğu ödüller, bir sonraki gün etap sonuçlarına göre dağıtılacak.  Yinede muhtarlık tüm yarışçıları uzun bir günün ardında davul, zurna ile karşıladılar. İasos’lular tekneleri ziyaret ederek aksam vakitlerini daha da eğlenceli ve nostaljik bir havaya soktular. İasos’un o tarihi ve hüzünlü havası bir anda festival coşkusuna büründü.

Yarışçılar yarınki 11 millik İasos – Didim etabı için şimdiden heyecanlandılar.

BODRUM KUPASI’NDA 3. GÜN

 

Aria GSM’in ana sponsorluğundaki XIII. Bodrum Kupası Uluslararası Yelkenli Ahşap Yat Yarışları’nda 3. gün 11 millik İasos-Didim etabında yarışıldı. Sabah antik şehrin üzerinden doğan güneşle uyanan yarışçılar İasos’a özgü sıcacık taş fırın ekmeği ve zeytini ile kahvaltı ederek demir aldılar. Az da olsa esen rüzgarla saat tam 10:00’da start alındı. Rüzgarın kesilmesi ile birlikte kısa bir süre dinlenme imkanı bulan yarışçılar, bu süreyi denize girerek değerlendirdiler. İlerleyen saatlerde zaman zaman ,3 ve 4 kuvvetine kadar çıkan rüzgarla çok zevkli bir yarış gerçekleştirdiler. Rüzgara karşı yarışıldığı için bu etap en zor etaplardan biriydi. Yarışçılar sık sık tramola atmak zorunda kaldılar. Taktik savaşlarının yaşandığı etap sonunda yarışçılar Didim Altınkum plajı önünde demirlediler.

İasos – Didim etabında Misafir Yatlar Genel Klasmanında first finiş yapan “Tramontana”, Modern Ahşap Yatlarda “Laguna”, Klasik Ahşap Yatlar Genel Klasmanında “Kerme” ve Geleneksel Ahşap Yatlar Genel Klasmanında “Yener”  Didim Belediye Başkan Yardımcısı Veysel Çetinel Tarafından ödüllendirildiler.

 

BODRUM KUPASI’NDA 4. GÜN

Tam bir güç ve kararlılık gösterisi başladı startla birlikte. Çünkü yarışçıların bir gün önceki dileği yerine gelmiş ve yelkenleri dolduran rüzgar sabahla birlikte başlamıştı.

Ege Denizi yine Rüzgarın Atlıları’nı ağırladı. Yer yer esen 5 kuvvetindeki rüzgarla birlikte görsel bir şölen sergilendi Didim-Yalıkavak etabında. Her zaman olduğu gibi çekişme ve rekabet hep dostlukla yan yanaydı.

Dün kıskanan yunusların yerini bugün bembeyaz martılar aldı. Onlar gibi özgür, onlar gibi coşkuluydu tüm teknelerde yarışanlar.

Yarışın en uzun etaplarından olan bugünkü etap çok kısa bir sürede geçildi. Yorgun, gergin fakat zevkli bir yarışın mutluluğu ile Yalıkavak koyuna demirledik. Yalıkavak halkı yarışçıları lokma dökerek karşıladı. Bu cömert ikram, özellikle yabancı katılımcıların meşhur Türk misafirperverliğini bir kez daha görmelerini sağladı.

Yalıkavak Belediye Başkanı Celal Yıldızhan Geleneksel Ahşap Yatlar Genel Klasmanında first finiş yapan, önceden Bodrum Kupası’nı iki kez alma başarısını göstermiş olan “Selene”, Klasik Ahşap yatlarda beklenen atağı ancak bugün yapabilen “Yosma”, Modern Ahşap Yatlarda “Berk” ve Misafir yatlarda ise tüm etaplarda olduğu gibi bugün de birinci gelen “Tramontana”ya Yalıkavak  Belediyesi özel ödüllerini Yalıkavak’ın sembolü olan değirmenin bahçesinde düzenlenen törenle verdi.

BODRUM KUPASI’NDA 5. GÜN

Bodrum Karada Marina’da çeşitli ülkelerden çok sayıda yabancı  yarışmacının da yer aldığı 1500 kişinin katılımı ile 5 gün süren ülkemizin en büyük deniz organizasyonu sona erdi.

5. ve son etap olan Yalıkavak – Bodrum etabında yarışçıların heyecanı kalplerine sığmayacak kadar büyüktü. Yalıkavak’ta hiç dinmeyen Karayel, limandaki yarışçıları gece boyu tedirgin ettiyse de bugün için umutlandırdı. Çünkü rüzgar demek heyecan demek, rüzgar demek coşku demek, rüzgar demek yelken demek bizler için. Sabah 4 -5 Bofor şiddetinde esen rüzgar, ve 2 – 2,5 metrelik dalga boyu yarışçıları bütün hünerlerini ortaya koymak zorunda bıraktı.

Startla birlikte yelkenler doldu ve apaz seyri başladı Yalıkavak açıklarında. Bütün yarışçılarda günlerin yorgunluğu olsa da yelkenleri rüzgarla doldurmanın keyfi tüm yorgunlukları unutturdu. Yalıkavak – Bodrum etabına hızlı başlayan Bodrum Kupası katılımcıları kıyasıya bir mücadele içindeydiler. Çünkü ilk sıralardaki yatların puanları arasındaki fark çok azdı ve son yarış her şeyi değiştirebilirdi. Aspat açıklarına gelinceye kadar sürdü bu mücadele. Ve sonra rüzgar “Benden bu kadar” dedi. Ama yarışçıların bu azmini ve yelken özlemini görünce ancak 1,5 saat  direnebildi. Sonunda hafif de olsa dolan yelkenlerle finiş hattına doğru mücadele tekrar başladı.

Aslında şenlikler, yarışmacılar Bodrum’a gelmeden çok önce başlamıştı. İskele meydanında kurulan yiyecek ve içecek, el sanatları stantları, Anadolu Meslek ve Kız Meslek Liseleri kortejleri, Cumhuriyet İlkokulu Bando gösterisi, geleneksel Bodrum yemeklerini içeren Bodrum Sofrası, Atatürk İlköğretim Okulu folklor gösterisi, Botes djlerinin yaptığı canlı müzik, Marmara Kolejinin Deniz Canlıları adlı dans gösterisi, Bodrum Lisesi bando takımının gösterisi, Maket tekne yarışması ödül töreni, Gürsoylar Evrensel Koleji Çalgıcılar Birliği müzik gösterisi, Halikarnas Show grubu gösterisi, Bofad folklor ekibinin gösterisi, ve canlı müziklerle Bodrumlular bu deniz festivalinin son gününü doyasıya yaşadılar. Çoğu hayatını denizden kazanan bu cennet beldenin insanları Bodrum Kupası ile denize olan sevgilerini bir kez daha ifade etme olanağı buldular. Kazanan yatlara ödülleri 26 Ekim Cuma günü saat 20:00’da Bodrum Oasis’te düzenlenecek bir törenle sunulacak.

XIII. BODRUM KUPASINA KATKIDA BULUNANLAR VE SPONSORLAR

TURİZM BAKANLIĞI

MUĞLA VALİLİĞİ

BODRUM KAYMAKAMLIĞI

TÜRKİYE YELKEN FEDERASYONU

TÜRK YELKEN VAKFI

BODRUM BELEDİYESİ

BODRUM BELEDİYESİ LİMAN İŞLETMESİ

BODRUM LİMAN BAŞKANLIĞI

BODRUM KUPASI KARŞILAMA KOMİTESİ

DENİZ TİCARET ODASI

BODRUM DENİZCİLER DERNEĞİ

TURGUTREİS BELEDİYESİ

GÜMÜŞLÜK BELEDİYESİ

YALIKAVAK BELEDİYESİ

GÜLLÜK BELEDİYESİ

DİDİM BELEDİYESİ

ORTAKENT BELEDİYESİ

BİTEZ BELEDİYESİ

YALI BELEDİYESİ

SAHİL GÜVENLİK KOMUTANLIĞI

SAHİL GÜVENLİK 56 BOTU

SAHİL GÜVENLİK 61 BOTU

SAHİL GÜVENLİK TCSG 245

TOFAŞ-FİAT

KODAK

PAŞALI OTOMOTİV

KOÇ ALLİANZ

BOSİS İLETİŞİM SİSTEMLERİ

BODRUM KARADA MARİNA

OASİS ALIŞVERİŞ, KÜLTÜR VE EĞLENCE MERKEZİ

KIBRIS TÜRK HAVA YOLLARI

MEDICARE

THAMES VALLEY MEDICAL AND RESCUE UNIT

PEPSİ COLA

KOCADON RESTAURANT

BODRUM CAN KURTARMA VE SU SPORLARI DERNEĞİ

BODRUM DENİZ KURTARMA

ADMİRAL DENİZCİLİK

YELKEN DÜNYASI

BEST FM

BODRUM FM

TRT

ULUSAL VE YEREL BASIN

KATILAN TÜM BASIN MENSUPLARINA

ORGANİZASYONU GERÇEKLEŞTİREBİLMEK İÇİN YATLARINI VEREN YAT SAHİPLERİNE, GELEN MİSAFİRLERİMİZİ AĞIRLAYAN TÜM YAT MÜRETTEBATINA VE  YARIŞA KATILAN TÜM YARIŞÇILARA

ERA BODRUM YELKEN KULÜBÜ ORGANİZASYON KOMİTESİ ADINA

TEŞEKKÜR EDERİZ.