YARIŞ TALİMATI / GENEL ŞARTLAR
(Ek Yarış Talimatnamesi için tıklayın…)
XIII. BODRUM KUPASI
20-26 EKİM 2001
YARIŞ TALİMATI
GİRİŞ
BU YARIŞ, ESAS OLARAK GELENEKSEL YIĞMA AHŞAP TEKNİĞİ İLE İNŞA EDİLMİŞ, GEZİ AMAÇLI, YELKENLİ AĞIR DEPLASMAN YATLARI (GULET, TIRHANDİL, AYNAKIÇ İLE YURT DIŞI VE İÇİNDE İNŞA EDİLMİŞ BENZERLERİ), ARASINDA DÜZENLENEN YAZ SEZONU SONU ŞENLİK ÖZELLİĞİNİ DE TAŞIYAN BİR YARIŞTIR.”GELENEKSEL AHŞAP YAT” TANIMI BU YATLARI KAPSAMAKTADIR.ANCAK BU KATEGORİYE GİRMEYEN EMSALLERİNDEN DAHA AZ DEPLASMANLI YARIŞ VEYA SÜRAT YAPMAK İÇİN İNŞA EDİLEN KLASİK AHŞAP YATLAR İLE MODERN TEKNOLOJİ VE MATERYAL İLE İNŞA EDİLMİŞ MODERN AHŞAP YATLAR DA KENDİLERİNE AYRILAN KATEGORİLERDE YARIŞA KATILABİLİRLER.ŞENLİK ÖZELLİĞİNDEN DOLAYI İSE AHŞAP OLMAYAN, DİĞER TÜM BÜTÜN YATLAR DA MİSAFİR YAT STATÜSÜNDE BU YARIŞA İŞTİRAK EDEBİLİRLER.
BU ETKİNLİĞE KATILAN YATLARIN ÇOĞUNLUĞU CHARTER AMACI İLE KULLANILMAKTA OLDUĞU İÇİN İÇERİSİNDE YOLCULARI İLE BİRLİKTE BU YARIŞA KATILMAKTA VE BU ÖZELLİĞİNDEN DOLAYI DA EGE VE AKDENİZ’DE İLGİ ÇEKEN BİR ETKİNLİK KONUMUNA ULAŞMIŞ BULUNMAKTADIR.
TÜRKİYE SAHİLLERİNİN YATÇILIĞA VE YELKEN KULLANIMINA NE KADAR UYGUN OLDUĞUNU GÖSTERMESİ VE YAT PERSONELİNİN BİLGİ VE BECERİSİNİ ARTIRMASINA VESİLE OLMASI BU ORGANİZASYONU ZENGİNLEŞTİREN DİĞER ÖĞELERDİR.
BÖLÜM – 1 YARIŞLARIN ORGANİZASYON VE YÖNETİMİ
1.ORGANİZASYON OTORİTESİ
ULUSLARARASI BODRUM KUPASI YELKENLİ AHŞAP YAT YARIŞI, ERA BODRUM YELKEN KULÜBÜ’NÜN ORGANİZE ETTİĞİ, TÜRKİYE YELKEN FEDERASYONUFAALİYET PROGRAMINDA YER ALAN BİR YARIŞTIR.
1.1 ORGANİZASYON OTORİTESİ, BİR YARIŞ İLANI YAYINLAYACAKTIR,
1.2 YARIŞLARA KATILACAK OLAN YATLAR, ORGANİZASYON OTORİTESİNİN KURALLARINA UYACAKLARDIR.
1.3 ORGANİZASYON OTORİTESİ, YATIN KAYDINI ALMAKTA VEYA REDDETMEKTE SERBESTTİR.DAHA ÖNCE KAYDI ALINAN BİR YATIN ŞARTLARA UYGUNSUZLUĞU SAPTANDIĞINDA GEREKLİ DEĞİŞİKLİKLERİ YAPMAYA VEYA YATI YARIŞTAN İHRACA YETKİLİDİR.ORGANİZASYON OTORİTESİ GEREKTİĞİNDE EK KOMİTELER TEŞEKKÜL ETTİREREK GÖREV VEREBİLİR.
1.4 ORGANİZASYON OTORİTESİ YARIŞ KOMİTESİNİ TAYİN ETMELİDİR.
2. YARIŞ KOMİTESİ:
YARIŞ KOMİTESİ, YARIŞLARI YÖNETMEK ÜZERE ORGANİZASYON OTORİTESİ TARAFINDAN GÖREVLENDİRİLEN HAKEMLER VE HAKEMLERE YARDIMCI OLACAK KİŞİLERDEN TEŞEKKÜL EDER.
2.1 YARIŞ KOMİTESİ, PROTESTO DURUŞMALARINA BAKMAK ÜZERE KENDİ ÜYELERİ ARASINDAN BİR PROTESTO KOMİTESİ OLUŞTURUR.
2.2 YARIŞLARI, ORGANİZASYON OTORİTESİNİN DİREKTİFLERİ UYARINCA VE KURALLARA UYGUN OLARAK YÖNETECEKTİR.
2.3 YAZILI YARIŞ TALİMATINI YAYINLAYACAKTIR.
2.4 YARIŞ TALİMATI DEĞİŞİKLİKLERİ DE YAZILI OLACAK VE ZAMANINDA YAYINLANACAKTIR. AYRICA SU ÜSTÜNDE HER TEKNEYE UYARI İŞARETİNDEN (START İŞARETİNDEN 15 DAKİKA ÖNCE) ÖNCE BİLDİRİLECEKTİR. SÖZLÜ DEĞİŞİKLİKLER VHF KANAL 09’DAN BİLDİRİLECEK VE YATLAR TARAFINDAN “ALINDI” KABUL EDİLECEKTİR.
2.5 YARIŞ SONUÇLARINI İLAN EDECEKTİR.
2.6 BİR YARIŞIN VEYA SERİ YARIŞIN SONUÇLARINI, BU YARIŞ TALİMATININ 2O. MADDESİNDE BELİRTİLDİĞİ GİBİ HESAPLAYACAKTIR.
3.PROTESTO KOMİTESİ:
BİR YATLAR ARASINDA VEYA YARIŞ KOMİTESİ İLE YATLAR ARASINDA MEYDANA GELEBİLECEK KURAL İHLALLERİ İDDİASI VEYA DÜZELTME TALEBİNİ GÖRÜŞEREK KARARA BAĞLAYACAK OLAN BU KOMİTE YARIŞ KOMİTESİ ÜYELERİ ARASINDAN GÖREVLENDİRİLECEKTİR. BU KOMİTENİN VERECEĞİ KARARLAR KESİN OLUP İTİRAZ HAKKI YOKTUR.
4.YARIŞ SEKRETERLİĞİ
YARIŞ SEKRETERLİĞİ, YARIŞLARIN BAŞLAYACAĞI GÜNE KADAR ERA BODRUM YELKEN KULÜBÜ’NDE (NEYZEN TEVFİK CAD. NO:160/A BODRUM); YARIŞLARIN İLK GÜNÜNDEN İTİBAREN İSE START HATTINDA GÖREV ALACAK OLAN YARIŞ KOMİTESİ BOTU’NDA KURULACAKTIR.
5. UYGULANACAK KURALLAR
ULUSLARARASI BODRUM KUPASI YELKENLİ AHŞAP YAT YARIŞI’NDA UYGULANACAK KURALLAR ŞUNLARDIR;
5.1 YARIŞ TALİMATLARI AKSİNİ BELİRTMEDİKÇE, MİLLİ OTORİTENİN UYGULAMALARI,
5.2 YARIŞ İLANI,
5.3 YARIŞ TALİMATI, VE EK TALİMATLAR,
5.4 BU YARIŞ İÇİN HAZIRLANAN “ÖZEL YARIŞ KURALLARI”
5.5 ULUSLARARASI DENİZDE ÇATIŞMAYI ÖNLEME TÜZÜĞÜ (IRPCAS),
5.6 YARIŞI İDARE ETMEK İÇİN YAYINLANAN DİĞER EVRAKLAR.
5.7 ORGANİZASYON OTORİTESİ, YARIŞ KOMİTESİ VE PROTESTO KOMİTESİ YARIŞLARIN İDARE VE HAKEMLİĞİNDE KURALLARA BAĞIMLI OLACAKLARDIR.
6. YARIŞLARIN AÇIK OLDUĞU SINIFLAR VE KATEGORİLERİ
6.1. YARIŞLAR AŞAĞIDA BELİRTİLEN SINIF VE KATEGORİLERİNDE YAPILACAKTIR.
A) GELENEKSEL AHŞAP YATLAR : GELENEKSEL YIĞMA AHŞAP TEKNİĞİYLE İNŞA EDİLMİŞ, GEZİ AMAÇLI, YELKENLİ AĞIR DEPLASMAN YATLARIDIR.
KATEGORİ A ; 27.50 M. – VE ÜSTÜ
KATEGORİ B ; 22.50 M. – 27.49 M.
KATEGORİ C; 18.50 M. – 22.49 M.
KATEGORİ D; 16.00 M. – 18.49 M.
KATEGORİ E; 12.00 M. – 15.99 M.
KATEGORİ F; 11.99 M. VE ALTI
B) KLASİK AHŞAP YATLAR: EMSALLERİNDEN DAHA AZ DEPLASMANLI YARIŞ VEYA SÜRAT YAPMAK İÇİN İNŞA EDİLMİŞ (GELENEKSEL İNŞA METOTLARI KULLANILMIŞ OLSA BİLE ) AHŞAP YATLARDIR.
C) MODERN AHŞAP YATLAR:
KATEGORİ A; EMSALLERİNE GÖRE DEPLASMAN AĞIRLIĞINDAN KAZANMAK ÜZERE MODERN TEKNOLOJİ (LAMİNE KAPLAMA V.S.) VE MATERYAL İLE İNŞA EDİLEN AHŞAP YATLARDIR.
KATEGORİ B; A ŞIKKINDAKİ İNŞA ÖZELLİKLERİ TAŞIMAKLA BİRLİKTE YARIŞMAK GAYESİYLE YAPILAN VE/VEYA YARIŞTIRILMAKTA OLAN YATTIR.
D)AHŞAP OLMAYAN YATLAR:MİSAFİR YATLARDIR. İKİ KATEGORİDE YARIŞIRLAR:
KATEGORİ A LOA 15.99 METRE VE ALTI
KATEGORİ B LOA 16.00 METRE VE ÜZERİ
6.2. YUKARIDA BELİRTİLEN BÜTÜN SINIF VE KATEGORİLERDEKİ YATLAR ORGANİZASYON OTORİTESİNCE BELİRLENMİŞ OLAN SINIF/ KATEGORİ BAYRAKLARI İLE NUMARA VE YARIŞ BAYRAKLARINI DEVAMLI OLARAK TAŞIYACAKLARDIR.
7. KATEGORİLERİN BİRLEŞTİRİLMESİ / İPTAL EDİLMESİ
ORGANİZASYON OTORİTESİ, KAYITLARIN DURUMUNA VE/VEYA YATLARIN KATILMA / DEĞERLENDİRME SONUÇLARINA GÖRE KATEGORİLERİ BİRLEŞTİRME VEYA ORTADAN KALDIRMA YETKİSİNE SAHİPTİR.
8. KAYITLAR
8.1. KAYIT FORMLARI, TEKNE SAHİBİ VEYA SORUMLU KİŞİSİ TARAFINDAN TAMAMEN DOLDURULMUŞ VE İMZALANMIŞ OLARAK, İLK YARIŞIN YAPILACAĞI GÜNDEN İKİ GÜN ÖNCESİNDEKİ CUMA GÜNÜ SAAT 17.00’YE KADAR ORGANİZASYON KOMİTESİNE TESLİM EDİLECEKTİR.
8.2. KAYIT ESNASINDA , ORGANİZASYON OTORİTESİNCE BELİRLENECEK KAYIT ÜCRETİNİ YATIRMIŞ OLACAKLARDIR.
8.3. GEÇ KAYITLAR YARIŞ GÜNÜNDEN BİR GÜN ÖNCE SAAT 12.00’YE KADAR İKİ KATI KAYIT ÜCRETİ ÖDENMESİ KOŞULUYLA KABUL EDİLEBİLİR.
8.4. KAYIT ESNASINDA ORGANİZASYON OTORİTESİNCE HER YATA İKİ ADET NUMARA BANDI VERİLECEKTİR.BÜTÜN YATLAR BU NUMARA BANTLARINI , SANCAK VE İSKELE VARDEVELALARINA TESPİT EDECEK VE TÜM YARIŞLAR SÜRESİNCE OKUNABİLİR ŞEKİLDE TAŞIYACAKLARDIR.
8.5. KAYITTAKİ BİLGİLERİN DOĞRULUĞU
BU YARIŞ İÇİN KAYITLARINI YAPTIRACAK YAT SORUMLULARINDAN ALINACAK KAYIT FORMUNDA BELİRTİLEN BİLGİLERE İTİBAR EDİLECEKTİR. BU BİLGİLERE GÖRE SINIFLANDIRMA VE KATEGORİ AYRIMI YAPILACAKTIR.YARIŞLAR SONUNDA DERECEYE GİREN YATLAR YARIŞ KOMİTESİ TARAFINDAN ÖLÇÜLEBİLECEK VE KAYIT FORMUNDA BELİRTİLEN DEĞERLERİN YANLIŞ OLMASI HALİNDE O YAT DURUŞMASIZ DİSKALİFİYE EDİLECEK VE DİĞER YATLARIN SIRALANMASI BİR SIRA YÜKSELECEKTİR.
9. SORUMLULUK
9.1. BU YARIŞLARI DÜZENLEYEN ORGANİZASYON OTORİTESİ, YARIŞ KOMİTESİ ÜYELERİ VE SPONSORLAR; YARIŞLARDA VEYA YARIŞ DIŞI TÜM FAALİYETLERDE YATLARDA VE YATLARDA YARIŞANLARA, KAPTAN VE MÜRETTEBATA DOLAYLI VEYA DOLAYSIZ OLARAK MEYDANA GELEBİLECEK HERHANGİ BİR KAYIP, ZARAR, HASAR, ÖLÜM VE SAKATLIKLARINDAN HİÇ BİR ŞEKİLDE SORUMLULUK TAŞIMAYACAKLARDIR.
9.2. YAT SAHİPLERİNİN SORUMLULUKLARI;
A) MÜRETTEBATLARININ TÜM SORUMLULUĞUNU VE YATLARININ DENİZE DAYANIKLILIĞI İLE EMNİYETLİ NAVİGASYON SORUMLULUĞUNU ÜSTLENDİKLERİNİ VE START EDİP ETMEME , YARIŞA DEVAM EDİP-ETMEME SORUMLULUK VE KARARININ KENDİLERİNE AİT OLDUĞUNU ,
B) YARIŞIN ; YARIŞ TALİMATINA GÖRE İDARE EDİLECEĞİNİ, BU KURALLARA UYGUN OLARAK VERİLEN CEZALARI VE KESİN KARARLARI; BU KESİN KARARLARLA İLGİLİ OLARAK ADLİ MAKAMLARA VEYA MAHKEMEYE BAŞ VURMAMAYI PEŞİNEN KABUL EDERLER.
C) BU SORUMLULUKLARI GEREĞİNCE HER YARIŞIN STARTINDAN ÖNCE MÜRETTEBATLARININ DİKKATLERİNİ ÇEKERLER.
D) YARIŞ KAYIT FORMUNDA BÜTÜN BU SORUMLULUKLARI ÜSTLENDİKLERİNİ BEYAN EDERLER.
10. ÖLÇÜM VE DENETLEMELER
YATLAR ,YARIŞTAN ÖNCE , YARIŞ SÜRESİNCE VEYA YARIŞTAN SONRA YARIŞ KOMİTESİ ÜYELERİNCE GEREKLİ GÖRÜLECEK HER ZAMAN KONTROLE TABİ TUTULABİLİRLER. YARIŞ KOMİTESİ ÜYELERİNE GEREKLİ BÜTÜN KOLAYLIKLAR GÖSTERİLECEKTİR.
11. DEKLARASYON
YARIŞI BİTİREN HER YAT , FİNİŞ HATTINDAN GEÇERKEN FİNİŞTE GÖREVLİ YARIŞ KOMİTESİ BOTUNA TELSİZİ İLE KENDİSİNİ (NUMARASINI VE İSMİNİ BELİRTMEK SURETİYLE) TANITMAKLA SORUMLUDUR.FİNİŞ BOTU TARAFINDAN TESPİT EDİLEMEMİŞ YATLAR YARIŞI BİTİRMEMİŞ (DNF) KABUL EDİLİRLER
12. PROTESTOLAR
12.1 PROTESTOLAR , O GÜN YAPILAN YARIŞIN FİNİŞ’İNİ MÜTEAKİP İKİ SAAT İÇİNDE YAZILI OLARAK YARIŞ KOMİTESİ BOTUNDAKİ SEKRETERLİĞE VERİLMİŞ OLMALIDIR.
12.2. PROTESTO ÜCRETİ US$ 50 -OLUP PROTESTONUN KAZANILMASI HALİNDE İADE EDİLECEK , KAYBEDİLMESİ HALİNDE İSE ORGANİZASYON OTORİTESİ ADINA İRAD KAYDEDİLECEKTİR.
13. YARIŞTAN ÇEKİLME
BİR YAT YARIŞTAN ÇEKİLMİŞ İSE KENDİSİNE VERİLMİŞ SINIF / KATEGORİ BAYRAĞI İLE NUMARA VE YARIŞ BAYRAKLARINI ARYA EDECEK VE İLK FIRSATTA YARIŞ KOMİTESİNİ VHF KANAL 09 İLE HABERDAR EDECEKTİR.
14. TELSİZ MUHABERESİ
YARIŞLARDA, YATLARDA VHF DENİZ TELSİZİ BULUNDURULMASI ŞARTTIR. TELSİZ, YARIŞ SÜRESİNCE AÇIK TUTULMALIDIR. YARIŞ KOMİTESİ’NİN DUYURULARI TELSİZ VASITASIYLA YAPILACAKTIR. YATLAR BELİRTİLEN KANALDA (VHF 09) DİĞER YATLARLA KONUŞMAYACAK SADECE ORGANİZASYON KOMİTESİ VE YARIŞ KOMİTESİNİN DUYURULARINI DİNLEYECEK , ZORUNLU HALLERDE YARIŞ KOMİTESİNE ÇAĞRI YAPACAKTIR. YARIŞ KOMİTESİ’NİN HERHANGİ BİR TELSİZ MESAJINA CEVAP VERME ZORUNLULUĞU YOKTUR.
15. EKİP SINIRLAMASI
YARIŞLAR İÇİN YATLARDA BULUNDURULACAK EKİP İÇİN BİR SINIRLAMA YOKTUR.
16. YATLAR ÜZERİNDEKİ REKLAMLAR
YATLARIN YELKENLERİNDE, BORDALARINDA VE DİREKLERDE FLAMALAR ÜZERİNDE TAŞINAN HER TÜRLÜ REKLAM ÜCRETE VE İZNE TABİDİR. ANA SPONSORUN FAALİYET ALANINDAKİ FİRMALARIN REKLAMLARI KESİNLİKLE KULLANILAMAZ. REKLAMINI DEKLARE ETMEYEN VE ÜCRETLERİNİ YATIRMAYAN YATLAR YARIŞTAN DİSKALİFİYE EDİLİR VE İZLEYİCİ OLARAK DAHİ BODRUM KUPASI ETKİNLİKLERİNE HİÇBİR ŞEKİLDE KATILAMAZ.
2001 YILI İÇİN TELEKOMÜNİKASYON VE GSM DALINDA FAALİYET GÖSTEREN FİRMALARIN REKLAMLARI YARIŞAN YATLAR TARAFINDAN TAŞINAMAZ.
17. KOMİTE BOTLARI
17.1 KOMİTE BOTLARI START VE FİNİŞ HATLARINDA BULUNACAKLAR, YARIŞ SÜRESİNCE FİLONUN İÇİNDE SEYREDEREK GEREKLİ KONTROLLERİNİ YAPACAKLARDIR. YARIŞ KOMİTESİ’NİN VE YARIŞIN YÖNLENDİRİLMESİ İLE KONTROLÜ START HATTINDA GÖREV ALMIŞ KOMİTE BOTUNDAN YAPILACAKTIR.
17.2 YARIŞ KOMİTESİNDE GÖREVLİ YATLAR VE DİĞER TEKNELER R- REİS (ROMEO) KOD BAYRAĞINI TAŞIYACAKLARDIR.
17.3 BU BAYRAĞIN BULUNMAMASI PROTESTO SEBEBİ OLMAYACAKTIR.
17.4 START VE FİNİŞ HATTINDA GÖREVLİ YARIŞ KOMİTESİ BOTLARI TEKNİK NEDENLERLE MEVKİLERİNİ MOTOR ÇALIŞTIRARAK DA MUHAFAZA ETMEYE ÇALIŞABİLİRLER.
17.5 ORGANİZASYON OTORİTESİ VE YARIŞ KOMİTESİNE AİT BÜTÜN YATLAR / MOTORLAR, YARIŞMAKTA OLAN YATLARA ÇAPARİZ VERMEMEYE ÇALIŞACAKLARDIR.
************
ULUSLARARASI BODRUM KUPASI YELKENLİ AHŞAP YAT YARIŞI
ÖZEL YARIŞ KURALLARI
YELKEN YARIŞI, BÖLÜM 1 ‘DE YER ALAN TEMEL KURALLARA UYGUN OLARAK YAPILIR. YARIŞCILAR, SADECE KURALLARA SADIK KALARAK KAZANMAYA GAYRET EDERLER. YARIŞTA BİR KURALI İHLAL ETTİĞİNİ FARKEDEN YARIŞCILAR, YARIŞTAN ÇEKİLİRLER VEYA KURALLARDA BELİRTİLEN CEZAYI KABUL EDERLER.
BÖLÜM 1- TEMEL KURALLAR
1.DÜRÜST YARIŞMA
1.1 BİR YATIN SAHİBİ VE MÜRETTEBATI, YARIŞA SADECE YELKENİNİ KULLANARAK VE BU ÖZEL YARIŞ TALİMATINDA BELİRTİLEN KURALLARLA DÜRÜST VE SPORTMENCE KATILACAKTIR. BİR YAT, BU KURALLARI AÇIK BİR ŞEKİLDE İHLAL ETMESİ HALİNDE ( BAŞKA BİR KURAL UYGULANMIYORSA )YARIŞ KOMİTESİ VE /VEYA PROTESTO KOMİTESİ KARARI İLE CEZALANDIRILACAKTIR
1.2. YARIŞ ESNASINDA KURAL İHLALİ YAPAN YAT, YARIŞTAN ÇEKİLECEK VEYA YARIŞ KURALLARINDA BELİRTİLEN CEZAYI YERİNE GETİRECEK VEYA KURALDA BELİRTİLEN CEZAYI KABUL EDECEKTİR.
2. CAN KURTARMA ARAÇ -GEREÇLERİ VE KİŞİSEL CAN YELEĞİ
BİR YAT , ÜZERİNDE TAŞIDIĞI BÜTÜN PERSONELE YETERLİ OLABİLECEK KAPASİTEDE CAN KURTARMA ARAÇ-GEREÇ BULUNDURACAK, AYRICA YARIŞ KOMİTESİNDE İLAN EDİLDİĞİNDE Y(YILMAZ(YANKEE)KOD BAYRAĞI KOMİTE BOTUNDA TOKA EDİLİP TELSİZ İLE ÜÇ DEFA YAYIN YAPILDIĞINDA ) DERHAL GİYİLMEK ÜZERE YETERLİ SAYIDA CAN TELEĞİ BULUNDURACAKTIR. YARIŞÇILARIN CAN GÜVENLİĞİ TAMAMEN KENDİLERİNE AİTTİR.
3. YARDIM ETMEK
TEHLİKEDE BULUNAN HEHANGİ BİR YAT VEYA ŞAHSA YARDIM EDEBİLECEK DURUMDA OLAN YATLAR HER TÜRLÜ YARDIMI YAPACAKLARDIR.
4. KURALLARIN KABULÜ
YARIŞ İÇİN START EDİP ETMEMEK VE YARIŞA DEVAM EDİP ETMEMEK SADECE HER YATIN SORUMLUSUNUN YETKİSİNDEDİR.
BÖLÜM -2 YARIŞLARIN ORGANİZASYON VE YÖNETİMİ
KISIM- 1 TARİFLER
5. YARIŞ İLANI
ORGANİZASYON KOMİTESİ TARAFINDAN YAPILACAK; BU İLANDA YARIŞIN ADI, YERİ, TARİHİ,ORGANİZASYON OTORİTESİ ADI, İLAVE EDİLECEK ÖZEL HÜKÜMLER, YARIŞIN PROGRAMI , YARIŞACAK SINIFLAR VE KATEGORİLERİ , KAYIT VE İŞTİRAK ŞARTLARI VE KISITLAMALARI , KAYIT TARİHLERİ VE ARZU EDİLEN DİĞER BİLGİLER BULUNACAKTIR.
6. YARIŞ TALİMATI
6.1. KURAL GİBİ GEÇERLİ OLAN YAZILI YARIŞ TALİMATI VE EKLERİ , START VE FİNİŞ HATLARI, ŞAMANDIRALAR, KULLANILACAK BAYRAKLAR VE ÖZEL İŞARETLER, FİNİŞ İÇİN ZAMAN SINIRI ,YARIŞ SAATLERİ VE (VARSA) SIRASI, ROTA, ÖLÇÜ VE DENETİM YÖNTEMLERİ, AKINTI GİBİ YARIŞ KOMİTESİNİN UYGUN GÖRECEĞİ BİLGİLER YER ALACAKTIR.
6.2. HAZIRLANACAK EK YARIŞ TALİMATI , EN GEÇ YARIŞIN START SAATİNDEN BİR SAAT ÖNCE DENİZE AÇILMIŞ YATLARA YAZILI OLARAK VEYA TELSİZ İLE BİLDİRİLECEKTİR. TELSİZ MESAJINI YATLAR TARAFINDAN ALINAMAMASI PROTESTO NEDENİ OLMAYACAKTIR.
KISIM- 2 YARIŞLARIN YÖNETİMİ
7. GENEL
YARIŞ KOMİTESİ, YARIŞI GÖRSEL İŞARETLER VE SEDA İŞARETLERİ KULLANARAK, YARIŞ KURALLARINA VE YARIŞ TALİMATINA UYGUN OLARAK YÖNETECEKTİR. YARIŞ KOMİTESİ TARAFINDAN KULLANILACAK GÖRSEL VE İŞİTSEL İŞARETLER BÖLÜM 5’DE GÖSTERİLMİŞTİR. YARIŞ KOMİTESİ, YARIŞ TALİMATINDA YAYINLAMAK SURETİYLE BU İŞARETLERE İLAVELER YAPABİLİR.
YARIŞ KOMİTESİ, BU YARIŞA KATILAN YATLARIN ÖZELLİĞİNİ DİKKATE ALARAK UYGULADIĞI GÖRSEL İŞARETLERİ, TELSİZİ İLE DUYURMAYA GAYRET EDECEKTİR. TEKNİK NEDENLERDEN DOLAYI TELSİZ İLE DUYURULAMAMASI PROTESTO NEDENİ OLAMAZ.
8. START İŞLEMİ
8.1. START , ALANI VE ŞEKLİ YARIŞ İLANI/ EK YARIŞ TALİMATINDA BELİRTİLECEKTİR.
8.2. START İŞLEMİ İÇİN BİRİNCİ UYARI İŞARETİ , İLAN EDİLMİŞ START SAATİNDEN 15 DAKİKA ÖNCE , START HATTINDAKİ YARIŞ KOMİTESİ BOTUNDAN 3 SEDA İŞARETİ İLE BERABER KIRMIZI BAYRAK TOKA EDİLEREK VERİLİR.
8.3. İKİNCİ UYARI İŞARETİ, STARTTAN ON DAKİKA ÖNCE İKİ SEDA İŞARETİ İLE YEŞİL BAYRAK TOKA EDİLEREK VERİLİR.
8.4. HAZIROL İŞARETİ, STARTTAN 5 DAKİKA ÖNCE BİR SEDA İŞARETİ İLE ULUSLARARASI ”P ” (POYRAZ /PAPA ) KOD BAYRAĞI TOKA EDİLEREK VERİLİR. BU İŞARETİN VERİLMESİ İLE BERABER , MOTORLARIN STOP EDİLMİŞ OLMASI MECBURİYETİ VARDIR. MOTORLARIN ÇALIŞTIRILMASI DİSKALİFİKASYON SEBEBİDİR.
8.5. START İŞARETİ , BÜTÜN BAYRAKLARIN BİR SEDA İŞARETİ İLE ARYA EDİLMESİYLE VERİLMİŞ OLUR.
8.6. START HATTINDAKİ YARIŞ KOMİTESİ, START İŞLEMİNİ TELSİZ İLE DE YATLARA ANONS ETMEYE GAYRET EDECEKTİR.
8.7. START ETMEK : BİR YAT; TEKNE, TAYFA VEYA DONANIMININ NORMAL POZİSYONUNDA HERHANGİ BİR KISMI, START HATTINI ROTA DOĞRULTUSUNDA KESTİĞİ AN START ETMİŞ OLUR. ANCAK, STARTININ GEÇERLİ OLABİLMESİ İÇİN YATIN TAMAMININ START HATTINI GEÇEREK NETA OLMASI GEREKİR.
8.8. BU YAT, START HATTINI BELİRLEYEN ŞAMANDIRA VEYA YARIŞ KOMİTESİ BOTUNA ÇARPARSA , CEZA OLARAK FİNİŞTEKİ ZAMANINA 30 DAKİKA İLAVE EDİLİR. (PROTESTO KOMİTESİ KARARINA GÖRE DİSKALİFİYE EDİLEBİLİR.)
8.9. START İŞARETİNDEN İTİBAREN 30 DAKİKA İÇİNDE START EDEMEYEN YATLAR, O GÜNÜN YARIŞINDA “START ETMEDİ–DNS” OLARAK DEĞERLENDİRİLİR.)
9. ERKEN START ETMEK
START İŞARETİ VERİLDİĞİ ANDA, START HATTINI KESMEKTE OLAN VEYA HAZIRLIK İŞARETİNDEN SONRA START HATTINI GEÇEREK HATTIN ROTA TARAFINDA BULUNAN YATLAR, ”ERKEN START EDEN YATLARDIR.” BU YATLAR ERKEN START EDEN YAT – OCS – OLARAK DEĞERLENDİRİLİRLER.
9.1 ERKEN START EDEN YATLARIN UYARILMASI
ERKEN START EDEN YATLAR İKİ ŞEKİLDE UYARILACAKTIR.
a) YARIŞ KOMİTESİ ERKEN START EDEN YATLARI TEŞHİS EDEBİLMİŞ İSE, DERHAL ”X” KOD BAYRAĞINI BİR SEDA İŞARETİ İLE TOKA EDECEKTİR. BU BAYRAK 30 DAKİKA TOKADA KALACAKTIR. ERKEN START EDEN YATLAR BU SÜRE İÇERİSİNDE STARTLARINI YENİLEYECEKLER VEYA PROTESTO KOMİTESİNİN TAKDİR EDECEĞİ 30 İLE 90 DAKİKA ARASINDA BİR ZAMAN CEZASI ALACAKLARDIR. BU CEZA FİNİŞ ZAMANINA EKLENECEKTİR. YARIŞ KOMİTESİ, İMKAN VARSA BU YATLARI TELSİZ İLE İKAZ ETMEYE ÇALIŞACAKTIR. (FERDİ GERİ ÇAĞIRMA – INDIVUDUAL RECALL)
b) YARIŞ KOMİTESİNİN TEŞHİS EDEMEYECEĞİ KADAR FAZLA YATIN ERKEN START ETMESİ HALİNDE İSE DERHAL BİRİNCİ TEKRAR (FIRST SUBSTITUTE) KOD BAYRAĞI İKİ SEDA BAYRAĞI İLE TOKA EDİLEREK BÜTÜN YATLAR GERİ ÇAĞRILACAKTIR. BU BAYRAĞIN BİR SEDA İŞARETİ İLE ARYASINDAN BİR DAKİKA SONRA, YARIŞIN YENİ START İŞLEMİ BAŞLATILACAKTIR.(GENEL GERİ ÇAĞIRMA – GENERAL RECALL)
10. ROTA VE ROTANIN KISALTILMASI
10.1 YARIŞIN ROTASI, YARIŞ İLANI / YARIŞ TALİMATINDA BELİRTİLEN VE BİR YATIN , START İŞARETİNDEN İTİBAREN MÜMKÜN OLDUĞU KADAR ÇABUK FİNİŞ YAPMAK İÇİN SEYREDEBİLECEĞİ ROTADIR.
10.2. ROTANIN KISALTILMASI : YARIŞ KOMİTESİ, YARIŞ İLANI /YARIŞ TALİMATINDA BELİRTİLEN ROTANIN UYGULANMASI HALİNDE , YARIŞIN ZAMAN SINIRI İÇİNDE BİTİRİLMESİNİN MÜMKÜN OLAMAYACAĞINA KANAAT GETİRİRSE ROTAYI AŞAĞIDAKİ ŞEKİLDE KISALTABİLİR:
a) KISA ROTA UYGULAR:
BUNUN İÇİN YARIŞ TALİMATINDA KISA ROTANIN TARİF EDİLMİŞ OLMASI GEREKİR.KISA ROTAYI UYGULAYACAK YARIŞ KOMİTESİ ,
S-SEYDİ / SIERRA KOD BAYRAĞINI , BİRİNCİ UYARI İŞARETİ İLE VEYA DAHA ÖNCE BİR SEDA İŞARETİ İLE START HATTINDAKİ YARIŞ KOMİTESİ BOTUNDA TOKA EDECEK VE BU DURUM TELSİZ İLE DE DUYURMAYA GAYRET GÖSTERECEKTİR. S- SEYDİ KOD BAYRAĞI YARIŞ SÜRESİNCE TOKADA KALACAKTIR.
b) ROTA KISALTMASI YAPAR:
YARIŞMA, NORMAL ROTADA DEVAM EDERKEN YARIŞ KOMİTESİ , YİNE ZAMAN SINIRINI VEYA HAVA MUHALEFETİNİ VEYA YARIŞIN GÜVENLİĞİNİ DİKKATE ALARAK YARIŞI UYGUN GÖRECEĞİ BİR MEVKİDE BİTİRMEYE KARAR VEREBİLİR. BUNUN İÇİN ROTA ÜZERİNDEKİ UYGUN BİR MEVKİDE FİNİŞ HATTINI KURACAKTIR.BU HAT, ATILACAK BİR ŞAMANDIRA VEYA BİR BURUN FENER VEYA BAŞKA BİR ALAMET İLE YARIŞ KOMİTESİ BOTU ARASI OLACAKTIR. YARIŞ KOMİTESİ BOTU , FİNİŞ HATTINDAKİ MEVKİİNİ ALDIĞINDA S-SEYDİ KOD BAYRAĞI İLE MAVİ FİNİŞ BAYRAĞINI DA TOKA EDECEKTİR.ROTAYI KISALTTIĞINI TELSİZ İLE DUYURMAYA ÇALIŞACAKTIR. YARIŞ KOMİTESİNİN DUYURULARININ ALINAMAMASI PROTESTO NEDENİ OLMAYACAKTIR.
11.YARIŞIN ERTELENMESİ
11.1 ERTELENEN BİR YARIŞ , STARTI PROGRAMDA BELİRTİLEN ZAMANDA VERİLMEYEN , YARIŞ KOMİTESİNİN KARARINA GÖRE HERHANGİ BİR ZAMANDA YAPILABİLECEK BİR YARIŞTIR.
11.2 YATLAR, HERHANGİ BİR NEDENLE YARIŞ KOMİTESİNDEN ERTELEME TALEP EDEMEZLER.
11.3 ERTELEMENİN İLAN EDİLMESİ ;
a) CF – CEVAP FLAMASI (AP ANSWERING PENNANT) İKİ SEDA İŞARETİ İLE TOKA EDİLDİĞİNDE ANLAMI ”STARTI VERİLMEMİŞ YARIŞLAR ERTELENMİŞTİR.YENİ START İŞLEMİ , BU İŞARETİN ARYASINDAN BİR DAKİKA SONRA BAŞLAYACAKTIR.”
b) CF -KOD BAYRAĞI , A-AYDIN (ALFA) KOD BAYRAĞI ÜZERİNDE İKİ SEDA İŞARETİ İLE TOKA EDİLDİĞİNDE ANLAMI ”STARTI VERİLMEMİŞ BÜTÜN YARIŞLAR BAŞKA BİR GÜNE ERTELENMİŞTİR.”
c) CF – KOD BAYRAĞI , H -HALAT (HOTEL) KODBAYRAĞI ÜZERİNE İKİ SEDA İŞARETİ İLE TOKA EDİLDİĞİNDE ANLAMI ”STARTI VERİLMİŞ YARIŞLAR ERTELENMİŞTİR . DİĞER İŞARETLER KARADA /LİMANDA VERİLECEKTİR.
12. ABANDONE
ABONDONE EDİLEN BİR YARIŞ, YARIŞMANIN BAŞLANGIŞINDAN HERHANGİ BİR ZAMAN SONRA YARIŞ KOMİTESİNCE GEÇERSİZ İLAN EDİLEN BİR YARIŞTIR.
12.1. BİR YARIŞ, AŞAĞIDAKİ NEDENLERDEN DOLAYI ABANDONE EDİLEBİLİR.
a- KÖTÜ HAVA ŞARTLARI NEDENİYLE ,
b- YARIŞIN , YETERSİZ RÜZGAR NEDENİYLE ZAMAN SINIRI İÇİNDE BİTİRİLMESİNİN MÜMKÜN OLMAYACAĞINA KANAAT GETİRİLİRSE ,
c- YARIŞMANIN GÜVENLİĞİNİ VE /VEYA TARAFSIZLIĞINI DOĞRUDAN ETKİLEYEN BAŞKA HERHANGİ BİR NEDENLE .
d- YARIŞ ALANINI BELİRLEYEN BİR ŞAMANDIRANIN KAYBOLMASI VEYA YER DEĞİŞTİRMESİ NEDENİ İLE,
12.2 BİR YAT , ZAMAN SINIRI İÇİNDE YARIŞI KURALLARINA GÖRE BİTİRMİŞ İSE BU YARIŞ , PROTESTO KOMİTESİNİN YARIŞ İDARESİNDE BİR HATA YAPILDIĞINA KANAAT GETİRMESİ HALİ HARİCİNDE ABONDONE EDİLEMEZ.
12.3 YARIŞ TALİMATINDA BELİRTİLEN VEYA DAHA SONRA EK TALİMAT OLARAK DUYURULAN ZAMAN SINIRI İÇİNDE HİÇBİR YAT YARIŞI BİTİREMEZ İSE BU YARIŞ ABANDONE EDİLİR.
12.4 ABANDONENİN İLAN EDİLMESİ ;
a- YARIŞ KOMİTESİ BOTUNDA N-NEPTÜN (NOVEMBER ) KOD BAYRAĞI ÜÇ SEDA İŞARETİ İLE TOKA EDİLDİĞİNDE ”BU YARIŞ ABANDONE EDİLMİŞTİR. BU İŞARETİN ARYASINDAN BİR DAKİKA SONRA YENİ START İŞLEMİ BAŞLAYACAKTIR ” ANLAMINA GELİR.
b- N- KOD BAĞRAĞI , H- HALAT (HOTEL) KOD BAYRAĞININ ÜZERİNDE OLARAK ÜÇ SEDA İŞARETİ İLE TOKA EDİLMESİ HALİNDE ”BU YARIŞ ABANDONE EDİLMİŞTİR. DİĞER İŞARETLER KARADA /LİMANDA VERİLECEKTİR. ”KARAYA /LİMANA DÖNÜNÜZ” ANLAMINA GELİR.
c- N- KOD BAĞRAĞI A- AYDIN (ALFA ) KOD BAYRAĞININ ÜZERİNDE OLARAK ÜÇ SEDA İŞARETİ İLE TOKA EDİLDİĞİNDE ”BUGÜNKÜ BÜTÜN YARIŞLAR ABANDONE EDİLİŞTİR. ”ANLAMINA GELİR.
13. TEKRARLANACAK YARIŞLAR
BİR YARIŞ TEKRARLANACAĞI ZAMAN;
a. ESAS YARIŞA KAYDINI YAPTIRMIŞ BÜTÜN YATLAR BU YARIŞA KATILABİLİRLER.
b. ESAS YARIŞTA YAPILAN KURAL İHLALLERİ BU YARIŞTA GEÇERSİZDİR.
14. YARIŞ SÜRESİNİN UZATILMASI
YARIŞ KOMİTESİ GEREKLİ GÖRDÜĞÜ TAKTİRDE VHF KANAL 09 DAN İLAN ETMEK SURETİYLE YARIŞIN FİNİŞ ZAMAN LİMİTİNİ UZATABİLİR. BU HUSUSUN UYGULANIP – UYGULANMAMASI İLE ZAMANIN AZ VEYA ÇOK UZATILMIŞ OLMASI BİR PROTESTO NEDENİ OLAMAZ. SÜRE UZATILACAK İSE STARTTAN İTİBAREN EN GEÇ İKİ SAAT İÇİNDE TELSİZ İLE İLAN EDİLECEKTİR. YARIŞÇILAR SÜRE UZATILMASI TALEBİNDE BULUNAMAZLAR.
15. FİNİŞ
15.1 FİNİŞ ALANI, ZAMANI VE ŞEKLİ YARIŞ İLANI /EK YARIŞ TALİMATINDA BELİRTİLECEKTİR.
15.2 FİNİŞ HATTI KURULDUĞUNDA , FİNİŞ HATTINDA GÖREVLİ YARIŞ KOMİTESİ BOTU DİREĞİNE MAVİ BAYRAK TOKA EDİLECEKTİR.
15.3 BİR YAT; TEKNE TAYFA VEYA DONANIMININ NORMAL POZİSYONDA HERHANGİ BİR KISMI (ROTA DOĞRULTUSUNDA GELEREK) FİNİŞ HATTINI KESTİĞİ AN FİNİŞ YAPMIŞTIR. ANCAK FİNİŞİN GEÇERLİ OLABİLMESİ İÇİN YATIN TAMAMININ FİNİŞ HATTINI GEÇEREK NETA OLMASI GEREKİR.
15.4 BU YAT, FİNİŞ HATTINI GEÇERKEN , FİNİŞ HATTINI BELİRLEYEN ŞAMANDIRA VEYA YARIŞ KOMİTESİ BOTUNA ÇARPARSA CEZA OLARAK FİNİŞ ZAMANINA 30 DAKİKA İLAVE EDİLECEKTİR. (PROTESTO KOMİTESİ KARARINA GÖRE DİSKALİFİYE EDİLECEKTİR. )
15.5 FİNİŞ YAPARKEN BİR KURAL İHLALİ YAPAN YAT PROTESTO KOMİTESİNCE 30 İLA 90 DAKİKA ARASINDA ZAMAN CEZASI İLE CEZALANDIRILACAK VEYA DİSKALİFİYE EDİLECEKTİR.
15.6 FİNİŞ HATTI ÜZERİNDE OLAN YAT , TELSİZİ İLE KENDİSİNİ TANITACAKTIR.
15.7 FİNİŞ YAPAN YATLARA , FİNİŞ HATTINDAKİ KOMİTE BOTUNDAN FİNİŞ YAPTIKLARINA DAİR DÜDÜK ÇALINACAKTIR.
15.8 FİNİŞ YAPAN YAT, FİNİŞ HATTINI GERİ KAT ETMEYECEKTİR.
15.9 FİNİŞ İÇİN İLAN EDİLEN ZAMAN SINIRI SONA ERDİĞİNDE , FİNİŞ HATTINDA GÖREVLİ YARIŞ KOMİTESİ BOTUNDA MAVİ BAYRAK İKİ SEDA İŞARETİ İLE ARYA EDİLEREK YARIŞMA SONA ERDİRİLECEKTİR. BU DURUM TELSİZ İLE DE DUYURULACAKTIR.
15.10 YARIŞ SONA ERDİĞİNDE , FİNİŞ YAPAMAMIŞ OLAN YATLAR ” FİNİŞ YAPMADI – DNF ” OLARAK PUANLANDIRILACAKLARDIR.
16.PROTESTO İŞLEMİ
16.1. PROTESTOLAR, O GÜN YAPILAN YARIŞIN FİNİŞİNİ MÜTEAKİP İKİ SAAT İÇİNDE , STARTTA GÖREVLENDİRİLEN YARIŞ KOMİTESİ BOTUNDAKİ YARIŞ SEKRETERİNE SEKRETERLİKTEN TEMİN EDECEKLERİ PROTESTO FORMUNA YAZARAK VERİLECEKTİR. PROTESTODA, OLAYIN AYRINTILARI, ZAMAN, YER, KURAL, YATLARIN POZİSYONLARI VE ŞAHİTLER YAZILACAKTIR.
16.2. BİR YAT PROTESTO VERME NİYETİNİ , OLAYDAN HEMEN SONRA İLK FIRSATTA PROTESTO VERECEĞİ YATA SESLENMEK (TELSİZİ İLE DUYURMAK) SURETİYLE BELİRTECEK VE FİNİŞ HATTINDAN GEÇERKEN YARIŞ KOMİTESİ BOTUNA DA TELSİZİ İLE BİLDİRECEKTİR.
16.3. PROTESTO KOMİTESİ , PROTESTOLARA ALINMA SIRASINA GÖRE BAKMAYA GAYRET EDECEKTİR.
16.4. PROTESTO KOMİTESİ , MÜMKÜN OLDUĞU TAKTİRDE PROTESTOLARA AYNI GÜN BAKACAK VE SONUÇLANDIRACAKTIR. BUNU GERÇEKLEŞTİREMEZ İSE MÜTEAKİP DURUŞMA GÜN VE SAATİNİ İLAN EDECEKTİR.BU HUSUSU TELSİZ İLE DUYURMAYA ÇALIŞACAKTIR.
16.5. PROTESTOLARIN TAKİBİ YARIŞÇILARIN SORUMLULUĞUDUR.ŞAHİTLERİ DURUŞMA ZAMANI DURUŞMADA BULUNDURMAK DA PROTESTO TARAFLARINA AİTTİR.
16.6. İLAN EDİLEN ZAMANDA PROTESTO GÖRÜŞME MAHALLİNDE BULUNMAYAN TARAFLAR HİÇBİR HAK TALEBİNDE BULUNAMAZLAR VE DURUŞMA GIYAPLARINDA YAPILARAK SONUÇLANDIRILIR.
16.7. FİNİŞ SIRALAMASINDA , KENDİ HATASI OLMAKSIZIN MAĞDUR OLDUĞUNU İDDİA EDEN YAT VEYA YATLAR YAZILI OLARAK DÜZELTME TALEBİNDE BULUNABİLİRLER. DÜZELTME TALEBİ İÇİN HERHANGİ BİR ÜCRET ÖDENMEZ.
16.8. BİR YAT , BAŞKA BİR YATIN HATASINDAN DOLAYI KURAL İHLALİ YAPTIĞINA İNANIYORSA , KENDİSİNİ TEMİZE ÇIKARMAK İÇİN GEÇERLİ BİR PROTESTO VERMELİDİR.
16.9. PROTESTO KOMİTESİNİN KARALARI KESİNDİR. BU KARARLAR TEMYİZ EDİLEMEZ.
BÖLÜM 3-YATLARIN KARŞILAŞMASI
17. YOL HAKKI
17.1 ÇATIŞMA TEHLİKESİ OLACAK ŞEKİLDE İKİ YELKENLİ YAT BİRBİRİNE YAKLAŞIYORSA , BU YATLARDAN BİRİ AŞAĞIDA BELİRTİLDİĞİ ŞEKİLDE DİĞERİNİN YOLUNDAN ÇIKACAKTIR.
a) RÜZGARI FARKLI BORDALARDAN KULLANAN YATLARDAN , RÜZGARI İSKELEDEN KULLANAN YAT DİĞERİNİN YOLUNDAN ÇIKACAKTIR.( İSKELE KONTRA YAT , SANCAK KONTRAYA YOL VERİR.)
b) HER İKİ YAT DA RÜZGARI AYNI TARAFTAN KULLANIYORSA, RÜZGAR ÜSTÜNDE OLAN YAT , RÜZGAR ALTINDA OLAN YATIN YOLUNDAN ÇIKACAKTIR. (RÜZGAR ÜSTÜ YAT, RÜZGAR ALTI YATA YOL VERİR.)
c) RÜZGARI İSKELEDEN KULLANAN BİR YAT , RÜZGAR ÜSTÜNDE BİR YAT GÖRÜR VE BU GÖRDÜĞÜ YATIN RÜZGARI İSKELE TARAFINDAN MI YAHUT SANCAK TARAFINDAN MI KULLANILDIĞINI SAPTAYAMAZSA , GÖRDÜĞÜ DİĞER YATIN YOLUNDAN ÇIKACAKTIR.
17.2. YATIN ANA YELKENİNİN ŞİŞTİĞİ TARAF VEYA SEREN YELKENLİ BİR YATTA BAŞTAN KIÇA DOĞUR OLAN EN BÜYÜK YAN YELKENİN ŞİŞTİĞİ TARAFIN AKSİ TARAFI RÜZGAR ÜSTÜ SAYILACAKTIR.
17.3 YATLAR ARASINDA KAPATMA YOKSA , DİĞERİNİN GERİSİNDE OLAN YAT İLERİSİNDE OLAN YATA YOL VERECEKTİR.(GERİSİNDEN NETA YAT İLERİSİNDEN NETA YATA YOL VERİR .) (TEKNE VE DONANIMI NORMAL POZİSYONDA OLAN BİR YATIN AYNI KONTRADA KIÇ AYNASINDAN OMURGA HATTINA DİK ÇİZİLEN DOĞRUNUN ARKASINDA KALAN YAT GERİSİNDEN NETA YATTIR. BU YAT İSE, İLERİSİNDEN NETA ‘ DIR. GERİSİNDEN NETA VEYA İLERİSİNDEN NETA OLMASI HALİ DIŞINDA YATLAR ARASINDA KAPATMA VARDIR. BU KAPATMA HALİ YATLAR ARASINDAKİ YAN MESAFENİN YETİŞEN YATIN İKİ MİSLİ BOYU KADAR OLMASI DURUMUNDA GEÇERLİDİR.)
17.4 TRAMOLA VEYA KAVANCA YAPMAKTA OLAN YAT , NORMAL SEYRİNİ YAPMAKTA OLAN YATLARIN YOLUNU BOZMAYACAKTIR. DOLAYISIYLA BU HAREKETİNİ DİĞER YATTAN YETERİNCE UZAKTA YAPACAKTIR. TRAMOLA VEYA KAVANCA EDEN BİR YAT, TROMOLA VEYA KAVANCASINI BU KURALA GÖRE YAPTIĞINI PROTESTO KOMİTESİNE KANITLAMAK ZORUNDADIR.
17.5. BİR YAT DİĞER BİR YAT İLE KARŞILAŞTIĞINDA , YOL HAKKINA SAHİP OLSA BİLE , DİĞER YAT YOL VERMEK İÇİN GEREKLİ ÇABAYI GÖSTERMİYORSA ÇARPIŞMAKTAN KAÇINMAK AMACIYLA GEREKLİ MANEVRAYI YAPACAKTIR. BU DURUMDA YOL HAKKINA SAHİP OLAN YATIN , PROTESTO VERME HAKKI DOĞACAKTIR.
BÖLÜM – 4 YARIŞTA DİĞER KURALLAR , KAYIT KOŞULLARI , PUANLAMALAR VE ÖDÜLLER
18. YARIŞ İÇİN KAYDINI YAPTIRMIŞ , ANCAK START HATTINA GELMEYEN VEYA YARIŞI TERKEDEN YATLARIN SORUMLULARI, DURUMU YARIŞ KOMİTESİNE EN KISA ZAMANDA BİLDİRECEKLERDİR.
19. YASAKLANMIŞ HAREKETLER
19.1 HAZIROL İŞARETİ VERİLDİĞİ (P-KOD BAĞRAĞI TOKA EDİLDİKTEN SONRA) ANDAN İTİBAREN MOTOR ÇALIŞTIRAN YATLAR DİSKALİFİYE EDİLİRLER.
19.2. (YATLARIN BÜYÜKLÜKLERİ DİKKATE ALINARAK) SADECE YATLAR ARASINDA MEYDANA GELECEK TEMASA MANİ OLMAK MAKSADIYLA ÇOK KISA BİR SÜRE İÇİN MOTORUN ÇALIŞTIRILMASINA MÜSAADE EDİLEBİLİR. ANCAK BU HUSUS YARIŞ / PROTESTO KOMİTESİNE KANITLANMAK ZORUNDADIR. YARIŞ / PROTESTO KOMİTESİ İKNA OLMAZSA BU YATI 30 DAKİKADAN AZ OLMAMAK ÜZERE ZAMAN CEZASI İLE CEZALANDIRABİLİR VEYA DİSKALİFİYE EDEBİLİR.
19.3. YARIŞLAR SÜRESİNCE BALON YELKEN (SPINNAKER) ASİMETRİK BALON , GENNAKER , BLISTER VS GİBİ YELKENLERİN KULLANILMASI YASAKLANMIŞTIR. (YELKENLER ÇARMIK , ISTIRALTA VEYA DİREĞE GERGİN OLARAK BAĞLANACAK VE BAĞLANTILAR , BU YAKAYI EN AZ BEŞ EŞİT PARÇAYA BÖLECEK ŞEKİLDE SABİTLEMİŞ OLACAKTIR.)
19.4. YARIŞ KOMİTESİNCE BELİRLENEN GÖRÜŞME KANALINI YATLARIN DİNLEME MECBURİYETİ VARDIR. YARIŞ KOMİTESİNİN DUYURULARI BU KANALDAN YAPILACAKTIR. YATLARIN KENDİ ARALARINDA YAPACAKLARI GÖRÜŞMELERDE BU KANAL KULLANILMAYACAKTIR.
19.5. BİR YAT, YARIŞMA HALİNDE İKEN SADECE RÜZGAR VE SUYUN KUVVETİNDEN YARARLANARAK SEYİR EDER. (YÜZEREK TEKNEYİ ÇEKMEK VEYA İTMEK , KÜREK ÇEKMEK YASAKTIR. )
19.6. YATLAR SEYİR HALİNDEYKEN PERVANELERİ SÖKÜLMÜŞ OLMAMALIDIR.
19.7. BU KURALA UYMAYAN YATLAR ; DİSKALİFİYE EDİLECEKTİR.
20. PUANLAMA
20.1 BİR YARIŞTA FİNİŞ YAPAN VE DAHA SONRA DİSKALİFİYE EDİLMEYEN VEYA BAŞKA BİR ALTERNATİF CEZA ALMAYAN YATLAR, FİNİŞ SIRALARINA EŞİT PUAN ALIRLAR.
FİNİŞ SIRASI PUANI
1 1
2 2
3 3
4 4
5 VE DİĞERLERİ BU ŞEKİLDE DEVAM EDER.
20.2. FİNİŞ SIRALAMASI ALINDIKTAN SONRA , İLAVE EDİLECEK CEZALAR VARSA BU CEZALAR İLAVE EDİLEREK YARIŞ SONU PUANLARI VERİLİR.
20.3. EN AZ PUANI ALAN YAT BİRİNCİ OLUR, DİĞERLERİ DE BUNA GÖRE SIRALANIRLAR. SERİ BİR YARIŞTA, YATLARIN TOPLAM PUANLARI EŞİT İSE, SONUÇ; SERİ YARIŞLAR SÜRESİNCE ALINAN EN İYİ DERECELER KARŞILAŞTIRILARAK BULUNUR. BU ŞEKİLDE DE EŞİTLİK BOZULMUYORSA , BERABER YARIŞTIKLARI SON YARIŞTA DİĞERİNİ GEÇEN LEHİNE BOZULUR.
20.4. DİSKALİFİYE OLAN , START ETMEYEN , FİNİŞ YAPMAYAN , YARIŞI TERKEDEN YATLARA , YARIŞA O SINIF /KATEGORİDE KAYDI YAPILMIŞ YAT SAYISI +1 PUAN VERİLİR.
21. PUANTAJ KISALTMALARI
DNC – YARIŞ İÇİN KAYDINI YAPTIRMIŞ OLMAKLA BERABER , YARIŞA KATILMAYAN YATTIR.
DNS – START ALANI VE CİVARINA KADAR GELMİŞ OLMAKLA BERABER START ETMEYEN /EDEMEYEN YATTIR.
DNF – FİNİŞ YAPMAYAN /YAPAMAYAN YATTIR.
OCS – START İŞARETİ VERİLDİĞİNDE START HATTI ÜZERİNDE VEYA İLERİSİNDE BULUNAN YATTIR.
RAF – FİNİŞ YAPTIKTAN SONRA YARIŞTAN ÇEKİLEN YATTIR.
DSQ – DİSKALİFİYE EDİLEN YATTIR.
DNE – ATILAMAZ DİSKALİFİKASYON
22. EN FENA YARIŞ PUANINI DEĞERLENDİRMEĞE ALMAMAK (YARIŞ ATMAK)
22.1. BODRUM KUPASI YELKENLİ AHŞAP YAT YARIŞI , BİR SERİ YARIŞTIR. BU SERİ YARIŞTA 4 YARIŞ YAPILABİLMİŞ İSE YARIŞ ATILMAZ VE BU DÖRT YARIŞ ÜZERİNDEN DEĞERLENDİRME YAPILIR. 5 VE DAHA FAZLA YARIŞ YAPILMIŞ İSE EN KÖTÜ DERECENİN ALINDIĞI BİR YARIŞ ATILARAK KALAN YARIŞLAR ÜZERİNDEN DEĞERLENDİRME YAPILIR.
22.2 DÜRÜST YARIŞMADIĞI NEDENLE DİSKALİFİYE EDİLEN YATIN DİSKALİFİYE OLDUĞU YARIŞ ATILAMAZ.(DNE)
23. ÖDÜLLER
ÖDÜLLER SINIF/KATEGORİ, GENEL KLASMAN VE ÖZEL ÖDÜLLERDEN OLUŞUR.
23.1. SINIF / KATEGORİ ÖDÜLLERİ:
HER SINIF KATEGORİLERİNİN İLK ÜÇÜNE VERİLİR.
İLK ÜÇE ÖDÜL VERİLEBİLMESİ İÇİN MİNİMUM BEŞ YATIN O SINIF KATEGORİSİNDE HERHANGİ ÜÇ ETAPTA START ETMESİ ŞART ARANACAKTIR
BİR SINIF/ KATEGORİ DÖRT YATIN KATILIMI İLE OLUŞMUŞ İSE BİRİNCİ VE İKİNCİ YATA , ÜÇ YATIN KATILIMI İLE OLUŞMUŞ İSE SADECE BİRİNCİ YATA ÖDÜL VERİLECEKTİR.
23.2. GENEL KLASMAN ÖDÜLLERİ:
”GELENEKSEL AHŞAP YATLARIN” GENEL KLASMANINDA İLK ÜÇ YAT İLE KATILAN TÜM YATLARIN GENEL KLASMANINDA EN AZ PUAN ALARAK BİRİNCİ OLAN YATA VERİLİR.
23.2.1.BODRUM KUPASI :
BU KUPA YELKENLİ AHŞAP YAT YARIŞLARININ EN BÜYÜK ÖDÜLÜDÜR. ”GELENEKSEL AHŞAP YATLARIN” GENEL KLASMAN BİRİNCİSİNE VERİLİR. BU ÖDÜL BİR KUPA İLE BİR YIL SAKLAYACAĞI REGATTA BAYRAĞINDAN İBARETTİR. GENEL KLASMAN BİRİNCİSİ BELİRLENİRKEN, GELENEKSEL AHŞAP YATLAR ARASINDA BÜTÜN KATEGORİLARİN GENEL FİNİŞ SIRASINA GÖRE EN AZ PUANI ALMIŞ OLAN YAT DİKKATE ALINIR.
23.2.2.BODRUM KUPASI REGATTA BAYRAĞI:
BODRUM KUPASINI KAZANAN YATA BİR YIL SAKLAMAK ÜZERE VERİLİR. ÜÇ KEZ BODRUM KUPASINI KAZANAN YAT BU BAYRAĞI ÖMÜR BOYU TAŞIMAYI HAK EDER.
23.2.3. GENEL KLASMAN TROFESİ:
TÜM KATILAN YATLAR ARASINDA FİNİŞ SIRASINA GÖRE EN AZ PUANI ALMIŞ OLAN YATA VERİLİR.
23.3.ÖZEL ÖDÜLLER:
23.3.1. TIRHANDİL ÖDÜLÜ :
HER KATEGORİNİN TIRHANDİLLERİ ARASINDA EN AZ PUAN ALMIŞ OLAN TIRHANDİLE VERİLİR. BU ÖDÜLÜN VERİLEBİLMESİ İÇİN HER KOTAGORİDE EN AZ İKİ TIRHANDİL’İN EN ÜÇ ETAPTA YARIŞA KATILMIŞ OLMA ŞARTI ARANIR.
23.3.2. RANDA YELKEN DONANIMLI YAT ÖDÜLLERİ:
BU ARMAYI TAŞIYAN, GELENEKSEL AHŞAP YATLAR ARASINDA GENEL FİNİŞ SIRASINA GÖRE EN AZ PUANI ALMIŞ OLAN İLK ÜÇ YATA VERİLİR. (RANDA YELKENLİ TIRHANDİLLER BU UYGULAMANIN DIŞINDADIR)
23.3.3. STANDART YELKEN DONANIMLI YAT ÖDÜLÜ:
LİGHT GENOVA VEYA BENZERİ ÖZEL YARIŞ YELKENLERİ KULANMAYAN, GELENEKSEL AHŞAP YATLAR ARASINDA GENEL FİNİŞ SIRASINA GÖRE EN AZ PUANI ALMIŞ OLAN İLK ÜÇ YATA VERİLİR.
23.3.4. MİSAFİR YATLAR ÖDÜLÜ:
TÜM ETAPLARA KATILMIŞ MİSAFİR YATLARIN İLK ÜÇ DERECESİNE ÖDÜL VERİLİR, İKİ KATEGORİDE DERECELENDİRME YAPILIR.
KATEGORİ A – 15.99m VE ALTI
KATEGORİ B – 16.00m VE ÜSTÜ
23.3.5. 10 YIL KATILIM ÖDÜLÜ:
BODRUM KUPASINA 10 YIL KATILAN YATLARA VERİLİR.
23.3.6. GEMİ YAPIM USTASI ÖDÜLÜ
TÜM KATEGORİ BİRİNCİLERİNİN YAPIM USTALARINA VERİLİR.
23.3.7. BELEDİYE ÖZEL ÖDÜLLERİ:
YÖRE BELEDİYELERİNİN VERDİKLERİ ÖDÜLLERDİR.
23.3.8. EN GENÇ YARIŞMACI ÖDÜLÜ:
GELENEKSEL OLARAK HER YIL BODRUM KUPASI YARIŞLARINA KATILAN YAŞÇA EN KÜÇÜK KATILIMCIYA VERİLEN ÖDÜLDÜR
BÖLÜM -5 YARIŞ KOMİTESİ TARAFINDAN KULLANILACAK
GÖRSEL VE İŞİTSEL İŞARETLER
KULLANILACAK GÖRSEL VE İŞİTSEL İŞARETLER AŞAĞIDA BELİRTİLMİŞTİR. YUKARI VE AŞAĞI YÖNLERİ GÖSTEREN OKLARIN ANLAMI BAYRAKLARIN TOKA VEYA ARYA EDİLMESİDİR. NOKTA ŞEKLİNDE GÖSTERİLEN İŞARETLER SEDA İŞARETLERİ OLUP, TEK NOKTA TEK SEDADIR. ?….? ŞEKLİNDE GÖSTERİLEN İŞARET, BİRBİRİNİ TEKRARLAYAN SEDA İŞARETLERİDİR.
AP | TEK BAŞINA KULLANILDIĞINDA: “STARTI VERİLMEMİŞ YARIŞLAR ERTELENMİŞTİR.” UYARI VEYA DİĞER İŞARETLE BU BAYRAĞIN ARYASINDAN 1 DAKİKA SONRA VERİLECEKTİR. | ^??v? |
H ÜZERİNDE KULLANILDIĞINDA, STARTI VERİLMEMİŞ YARIŞLAR ERTELENMİŞTİR. DİĞER İŞARETLER KARADA / LİMANDA VERİLECEKTİR. | ^?? | |
A ÜZERİNDE KULLANILDIĞINDA “STARTI VERİLMEMİŞ YARIŞLAR BAŞKA BİR GÜNE ERTELENMİŞTİR. | ^?? | |
L | KARADA KULLANILDIĞINDA (KARADAKİ YARIŞ SEKRETERLİĞİ İŞARET DİREĞİ VEYA LİMANDA BULUNANYARIŞ KOMİTESİ BOTUNDA) “YARIŞÇILAR İÇİN DUYURU VARDIR”. | ^? |
DENİZDE SEYİR HALİNDEKİ YARIŞ KOMİTESİ BOTUNDA KULLANILDIĞINDA “BENİ TAKİP EDİNİZ.” | ^? | |
M | YÜZER BİR CİSİM, TEKNE VEYA BAŞKA BİR CİSİM ÜZERİNDE KULLANILDIĞINDA “ŞAMANDIRA YERİNE” KULLANILDIĞINI BELİRTİR. | ?…..? |
N | TEK BAŞINA KULLANILDIĞINDA; “BÜTÜN YARIŞLAR ABANDONE EDİLMİŞTİR. START ALANINA DÖNÜNÜZ.” DİĞER İŞARETLER BU İŞARETİN ARYASINDAN 1 DAKİKA SONRA VERİLECEKTİR. | ^???v? |
H ÜZERİNDE KULLANILDIĞINDA; “BÜTÜN YARIŞLAR ABANDONE EDİLMİŞTİR. DİĞER İŞARETLER KARADA VERİLECEKTİR. | ^??? | |
A ÜZERİNDE KULLANILDIĞINDA, “BUGÜNKÜ BÜTÜN YARIŞLAR ABANDONE EDİLMİŞTİR.” | ^??? | |
P | HAZIRLIK İŞARETİDİR. START İŞARETİ 5 DAKİKA SONRA VERİLECEKTİR. | ^? |
S | UYARI İŞARETİNDEN ÖNCE VEYA BU İŞARETLE BERABER KULLANILDIĞINDA YARIŞ TALİMATINDA AÇIKLANAN KISA ROTA UYGULANACAKTIR. | ^?? |
ROTA ÜZERİNDE SEYREDİLİRKEN YARIŞ KOMİTESİ ROTAYI KISALTMAK İSTEDİĞİ TAKDİRDE UYGUN GÖRECEĞİ BİR MEVKİDE BU İŞARETİ FİNİŞ BAYRAĞI İLE BERABER KULANARAK “YARIŞI BURADA BİTİRİNİZ.” DER. | ^?? | |
X | FERDİ GERİ ÇAĞIRMA. | ^? |
BİRİNCİ TEKRAR GENEL GERİ ÇAĞIRMA DİĞER İŞARETLER BU İŞARETİN ARYASINDAN 1 DAKİKA SONRA VERİLECEKTİR. | ^??v? | |
Y | ŞAHSİ CAN YELEĞİ KULLANMA MECBURİYETİ VARDIR. | ^? |
EK YARIŞ TALİMATI – 1
1.BU YARIŞ TOPLAM 5 ETAPTAN OLUŞAN BİR SERİ YARIŞTIR.
2.PROGRAM
PROGRAM :
|
3. ROTALAR, START VE FİNİŞ HATLARI
START SAATLERİ İLK GÜN 10:30 DİĞER GÜNLER 10:00’DUR.
1.ETAP :21 EKİM 2001 PAZAR
BODRUM – GÜMÜŞLÜK ETABI İÇİN (9 MİL)
START HATTI : KARAADA FENERİ İLE GENEL BATI YÖNÜNE ATILMIŞ ŞAMANDIRA VEYA YARIŞ KOMİTESİ START BOTU ARASIDIR.STARTLAR GENEL GÜNEYYÖNÜNE YAPILACAKTIR.YARIŞ ROTASINDA KARAADA İSKELEDE BIRAKILACAKTIR.
FİNİŞ HATTI: AKYARLAR HÜSEYİN BURNU FENERİ İLE GENEL GÜNEY BATI YÖNÜNE ATILACAK ŞAMANDIRA VEYA FİNİŞ BOTU ARASI OLUP FİNİŞLER FENER SANCAKTA KALACAK ŞEKİLDE GENEL KUZEY BATI YÖNÜNDE YAPILACAKTIR.
KISA ROTA (6 MİL)
KISA ROTA İÇİN FİNİŞ HATTI: KARGI ADASI FENERİ İLE GENEL GÜNEY-GÜNEY DOĞU YÖNÜNE ATILMIŞ ŞAMANDIRA VEYA FİNİŞ BOTU ARASI OLUP FİNİŞLER KARGI ADASI SANCAKTA KALACAK ŞEKİLDE GENEL BATI –GÜNEY BATI YÖNÜNDE YAPILACAKTIR.
II. ETAP : 22 EKİM 2001 PAZARTESİ
GÜMÜŞLÜK – İASOS ETABI İÇİN (19 MİL)
START HATTI: BÜYÜK KİREMİT ADASI FENERİ İLE GENEL KUZEY BATI YÖNÜNE ATILACAK ŞAMANDIRA VEYA YARIŞ KOMİTESİ START BOTU ARASI OLUP STARTLAR GENEL KUZEY DOĞU YÖNÜNE YAPILACAKTIR.
FİNİŞ HATTI: İNCEGÖL BURNU FENERİ’NİN DOĞUSUNDAKİ FENER (FLR 5s 18m 5M) İLE BU FENERİN YILAN ADASI FENERİ İSTİKAMETİNDE (GENEL GÜNEY DOĞU)ATILACAK ŞAMANDIRA VEYA FİNİŞ BOTU ARASI OLUP FİNİŞLER GENEL KUZEY DOĞU YÖNÜNE YAPILACAKTIR.
KISA ROTA (9.5 MİL):
KISA ROTA İÇİN FİNİŞ HATTI: FENER ADASI FENERİ İLE GENEL KUZEY-KUZEY BATI YÖNÜNE ATILMIŞ ŞAMANDIRA VEYA FİNİŞ BOTU ARASI OLUP FİNİŞLER GENEL KUZEY DOĞU YÖNÜNDE YAPILACAKTIR.
III. ETAP : 23 EKİM 2001 SALI
İASOS – DİDİM ETABI İÇİN (11 MİL)
START HATTI: İNCEGÖL BURNU FENERİ İLE GENEL GÜNEY YÖNÜNE ATILACAK ŞAMANDIRA VEYA YARIŞ KOMİTESİ START BOTU ARASI OLUP STARTLAR GENEL BATI YÖNÜNE YAPILACAKTIR.
FİNİŞ HATTI: PANAYIR ADASI FENERİ İLE GENEL GÜNEY BATI YÖNÜNE ATILACAK ŞAMANDIRA VEYA FİNİŞ BOTU ARASI OLUP FİNİŞLER GENEL KUZEY BATIYÖNÜNDE YAPILACAKTIR.
KISA ROTA (7.5 MİL):
KISA ROTA İÇİN FİNİŞ HATTI: TOPRAK ADA DOĞU UCU İLE GENEL KUZEY DOĞU YÖNÜNE ATILMIŞ ŞAMANDIRA VEYA FİNİŞ BOTU ARASI OLUP FİNİŞLER GENEL KUZEY BATI YÖNÜNDE YAPILACAKTIR.
IV. ETAP : 24 EKİM 2001 ÇARŞAMBA
DİDİM – YALIKAVAK ETABI İÇİN (18 MİL)
START HATTI : PANAYIR ADASI FENERİ İLE GENEL GÜNEY BATI YÖNÜNE ATILACAK ŞAMANDIRA VEYA YARIŞ KOMİTESİ START BOTU ARASI OLUP STARTLARGENEL GÜNEY DOĞU YÖNÜNDE YAPILACAKTIR.
BU ETAPTA TOPRAK ADASI, SANCAKTA BIRAKILACAK ŞEKİLDE DÖNÜLECEKTİR.
FİNİŞ HATTI: YALIKAVAK YARIMADASI KÜÇÜK BURUN İLE GENEL GÜNEY BATI YÖNÜNE ATILACAK ŞAMANDIRA VEYA FİNİŞ BOTU ARASI OLUP FİNİŞLER GENELGÜNEY DOĞU YÖNÜNDE YAPILACAKTIR.
KISA ROTA (10.5 MİL):
KISA ROTA İÇİN FİNİŞ HATTI: FENER ADASI FENERİ İLE GENEL BATI YÖNÜNE ATILMIŞ ŞAMANDIRA VEYA FİNİŞ BOTU ARASI OLUP FİNİŞLER GENEL GÜNEYYÖNÜNDE YAPILACAKTIR.
V. ETAP : 25 EKİM PERŞEMBE
YALIKAVAK – BODRUM ETABI İÇİN (18 MİL)
START HATTI 1: BÜYÜK KİREMİT ADASI FENERİ İLE GENEL BATI YÖNÜNE ATILACAK ŞAMANDIRA VEYA YARIŞ KOMİTESİ START BOTU ARASI OLUP STARTLARGENEL GÜNEY YÖNÜNE YAPILACAKTIR.
START HATTI 2: BÜYÜK KİREMİT ADASI FENERİ İLE GENEL GÜNEY DOĞU YÖNÜNE ATILACAK ŞAMANDIRA VEYA YARIŞ KOMİTESİ START BOTU ARASI OLUP STARTLAR GENEL GÜNEY BATI YÖNÜNE YAPILACAKTIR.
FİNİŞ HATTI:KARAADA FENERİ İLE GENEL KUZEY BATI YÖNÜNDE ATILACAK OLAN ŞAMANDIRA VEYA FİNİŞ BOTU ARASI OLUP FİNİŞLER GENEL KUZEY DOĞU YÖNÜNDE YAPILACAKTIR.
KISA ROTA 1 (9 MİL):
KISA ROTA 1 START HATTI 1: BÜYÜK KİREMİT ADASI FENERİ İLE GENEL BATI YÖNÜNE ATILACAK ŞAMANDIRA VEYA YARIŞ KOMİTESİ START BOTU ARASI OLUP STARTLAR GENEL GÜNEY YÖNÜNE YAPILACAKTIR.
KISA ROTA 1 START HATTI 2: BÜYÜK KİREMİT ADASI FENERİ İLE GENEL GÜNEY DOĞU YÖNÜNE ATILACAK ŞAMANDIRA VEYA YARIŞ KOMİTESİ START BOTU ARASI OLUP STARTLAR GENEL GÜNEY BATI YÖNÜNE YAPILACAKTIR.
KISA ROTA 1 İÇİN FİNİŞ HATTI: AKYARLAR HÜSEYİN BURNU FENERİ İLE GENEL GÜNEY BATI YÖNÜNE ATILACAK ŞAMANDIRA VEYA FİNİŞ BOTU ARASI OLUP FİNİŞLER GENEL GÜNEY DOĞU YÖNÜNDE YAPILACAKTIR.
KISA ROTA 2 (9 MİL):
KISA ROTA 2 START HATTI : AKYARLAR HÜSEYİN BURNU FENERİ İLE GENEL GÜNEY YÖNÜNE ATILACAK ŞAMANDIRA VEYA YARIŞ KOMİTESİ START BOTU ARASI OLUP STARTLAR GENEL DOĞU YÖNÜNE YAPILACAKTIR.
KISA ROTA 2 İÇİN FİNİŞ HATTI: KARAADA FENERİ İLE GENEL KUZEY BATI YÖNÜNDE ATILACAK OLAN ŞAMANDIRA VEYA FİNİŞ BOTU ARASI OLUP FİNİŞLERGENEL KUZEY DOĞU YÖNÜNDE YAPILACAKTIR.
BÖLGENİN YÜKSEK DALGALI OLMASI DURUMUNDA (KÖTÜ HAVA ŞARTLARINDA) UYGULANACAK OLAN
ALTERNATİF ROTA
1.ETAP :21 EKİM 2001 PAZAR
BODRUM – GÜMÜŞLÜK ETABI İÇİN (9 MİL)
START HATTI : KARAADA FENERİ İLE GENEL BATI YÖNÜNE ATILMIŞ ŞAMANDIRA VEYA YARIŞ KOMİTESİ START BOTU ARASIDIR.STARTLAR GENEL GÜNEYYÖNÜNE YAPILACAKTIR.YARIŞ ROTASINDA KARAADA İSKELEDE BIRAKILACAKTIR.
FİNİŞ HATTI: AKYARLAR HÜSEYİN BURNU FENERİ İLE GENEL GÜNEY BATI YÖNÜNE ATILACAK ŞAMANDIRA VEYA FİNİŞ BOTU ARASI OLUP FİNİŞLER FENER SANCAKTA KALACAK ŞEKİLDE GENEL KUZEY BATI YÖNÜNDE YAPILACAKTIR.
KISA ROTA (6 MİL)
KISA ROTA İÇİN FİNİŞ HATTI: KARGI ADASI FENERİ İLE GENEL GÜNEY-GÜNEY DOĞU YÖNÜNE ATILMIŞ ŞAMANDIRA VEYA FİNİŞ BOTU ARASI OLUP FİNİŞLER KARGI ADASI SANCAKTA KALACAK ŞEKİLDE GENEL BATI –GÜNEY BATI YÖNÜNDE YAPILACAKTIR.
2. ETAP : 22 EKİM 2001 PAZARTESİ
KARAİNCİR – ORAKLAR ETABI (14 MIL)
START HATTI : KARGI ADASI FENERİ İLE GENEL GÜNEY YÖNÜNE ATILMIŞ ŞAMANDIRA VEYA YARIŞ KOMİTESİ START BOTU ARASI OLUP KARGI ADASI İSKELEDE KALACAK ŞEKİLDE, GENEL DOĞU YÖNÜNE YAPILACAKTIR.
FİNİŞ HATTI : ORAK ADASI FENERİ İLE GENEL GÜNEY YÖNÜNE ATILACAK ŞAMANDIRA VEYA FİNİŞ BOTU ARASI OLUP FİNİŞLER GENEL DOĞU YÖNÜNE YAPILACAKTIR.
KISA ROTA : (8.5 MIL)
KISA ROTA İÇİN FİNİŞ HATTI : KARAADA’NIN GÜNEYDOĞU UCUNDAKİ YASSIKAYA ADASI İLE GENEL GÜNEY YÖNÜNDE ATILACAK ŞAMANDIRA VEYA FİNİŞ BOTU ARASI OLUP FİNİŞLER GENEL DOĞU YÖNÜNDE YAPILACAKTIR.
3. ETAP : 23 EKİM 2001 SALI
ORAKLAR – YEDİADALAR ETABI (21 MIL)
START HATTI : ORAK ADASI FENERİ İLE GENEL GÜNEY YÖNÜNE ATILACAK ŞAMANDIRA VEYA YARIŞ KOMİTESİ START BOTU ARASI OLUP STARTLAR GENEL DOĞU YÖNÜNE YAPILACAKTIR.
FİNİŞ HATTI : TEKE BURNU İLE GENEL GÜNEY YÖNÜNDE ATILACAK ŞAMANDIRA VEYA FİNİŞ BOTU ARASI OLUP FİNİŞLER GENEL DOĞU YÖNÜNE YAPILACAKTIR.
4. ETAP : 24 EKİM 2001 ÇARŞAMBA
YEDİADALAR – ÇÖKERTME ETABI (12 MIL)
START HATTI : TEKE BURNU İLE GENEL BATI YÖNÜNE ATILACAK ŞAMANDIRA VEYA YARIŞ KOMİTESİ START BOTU ARASI OLUP STARTLAR GENEL KUZEYYÖNÜNDE YAPILACAKTIR.
FİNİŞ HATTI : ÇÖKERTME KOYU DOĞU AĞZINDAKİ KARABURUN İLE GENEL GÜNEY YÖNÜNE ATILACAK ŞAMANDIRA VEYA FİNİŞ BOTU ARASI OLUP FİNİŞLERGENEL BATI YÖNÜNE YAPILACAKTIR.
5. ETAP : 25 EKİM 2001 PERŞEMBE
ÇÖKERTME – BODRUM ETABI (15 MIL)
START HATTI : ÇÖKERTME KOYU BATI AĞZINDAKİ KEPÇE BURNU İLE GENEL GÜNEY YÖNÜNE ATILACAK ŞAMANDIRA VEYA YARIŞ KOMİTESİ START BOTU ARASI OLUP STARTLAR GENEL BATI YÖNÜNE YAPILACAKTIR.
FİNİŞ HATTI : KARAADA’NIN GÜNEYDOĞU UCUNDAKİ YASSIKAYA ADASI İLE GENEL GÜNEY YÖNÜNDE ATILACAK ŞAMANDIRA VEYA FİNİŞ BOTU ARASI OLUP FİNİŞLER GENEL BATI YÖNÜNDE YAPILACAKTIR.
KISA ROTA : (9 MIL)
KISA ROTA İÇİN FİNİŞ HATTI : ORAK ADASI FENERİ İLE GENEL GÜNEY YÖNÜNE ATILACAK ŞAMANDIRA VEYA FİNİŞ BOTU ARASI OLUP FİNİŞLER GENEL BATI YÖNÜNDE YAPILACAKTIR.
……………………………….
4.START VE FİNİŞ HATLARINDA KULLANILACAK ŞAMANDIRALAR:
SARI VEYA TURUNCU RENKTE VE KÜRESEL OLACAKTIR.TEKNİK NEDENLERLE ŞAMANDIRA ATILAMAMASI HALİNDE YARIŞ KOMİTESİ START VE FİNİŞ BOTLARI ŞAMANDIRANIN YERİNE KULLANILACAKTIR.
5.YARIŞ KOMİTESİ BOTLARI:
YARIŞ KOMİTESİNİN START VE FİNİŞ BOTLARI, START VE FİNİŞ HATTINDAKİ DURUMLARINI TEKNİK NEDENLERLE MAKİNE KULLANARAK DA MUHAFAZA EDEBİLİRLER.
6.ZAMAN SINIRI :
HER GÜNÜN YARIŞ BİTİRME SÜRESİ SAAT 18:00’E KADARDIR.
7.YARIŞMALARA KATILAN YATLARIN KATEGORİ BAYRAK RENKLERİ :
KATEGORİ A, BAYRAK RENGİ ( PEMBE ) – B (KIRMIZI ) – C (MAVİ) –
D (KAVUNİÇİ) – E (SARI ) – F (YEŞİL ) KLASİK (KAHVERENGİ ) – MODERN DIZAYN (MOR )
8-TELSİZ ANONSLARINDA KULLANILACAK ÇAĞRI İSİMLERİ VE LÜZUMLU DİĞER BİLGİLER :
YARIŞ KOMİTESİ’NE YAPILACAK ÇAĞRILAR İÇİN:
“YARIŞ KOMİTESİ”
BODRUM KUPASI ORGANİZASYONU İLE İLGİLİ YAPILACAK ÇAĞRILAR İÇİN:
“ORGANİZASYON KOMİTESİ”
SAĞLIK HİZMETLERİ İÇİN (HASTANE GEMİSİ) YAPILACAK ÇAĞRILAR İÇİN:
“HASTANE”
İLK YARDIM BOTU İÇİN YAPILACAK ÇAĞRILAR İÇİN :
“BODRUM DENİZ KURTARMA”
BAŞARILI YARIŞLAR DİLERİZ
YARIŞ KOMİTESİ
20 – 26 EKİM 2001 XIII. BODRUM KUPASI
EK YARIŞ TALİMATI – 2
ULUSLAR ARASI BODRUM KUPASI YELKENLİ AHŞAP YAT YARIŞLARI ÖZEL YARIŞ KURALLARININ 4.BÖLÜMÜNÜN 23.3.7. MADDESİNDE BELİRTİLEN BELEDİYE ÖZEL ÖDÜLLERİ ŞÖYLE OLACAKTIR :
23.3.7.1. BODRUM BELEDİYESİ ÖDÜLÜ :
23.3.3. MADDESİNDE BAHSEDİLEN. STANDART YELKEN DONANIMLI YATLAR ARASINDA GENEL FİNİŞ SIRASINA GÖRE EN AZ PUANI ALARAK BİRİNCİ OLAN YATA VERİLİR.
23.3.7.2.TURGUTREİS BELEDİYESİ ÖDÜLÜ :
23.3.3. MADDESİNDE BAHSEDİLEN. STANDART YELKEN DONANIMLI YATLAR ARASINDA GENEL FİNİŞ SIRASINA GÖRE İKİNCİ OLAN YATA VERİLİR.
23.3.7.3. YALI BELEDİYESİ ÖDÜLÜ :
23.3.3. MADDESİNDE BAHSEDİLEN. STANDART YELKEN DONANIMLI YATLAR ARASINDA GENEL FİNİŞ SIRASINA GÖRE ÜÇÜNCÜ OLAN YATA VERİLİR.
23.3.7.4. ORTAKENT BELEDİYESİ ÖDÜLÜ:
23.2. MADDESİNDE BAHSEDİLEN ”GELENEKSEL AHŞAP YATLARIN” GENEL KLASMANINDA İKİNCİ OLAN YATA VERİLİR.
23.3.7.5. BİTEZ BELEDİYESİ ÖDÜLÜ:
23.2. MADDESİNDE BAHSEDİLEN ”GELENEKSEL AHŞAP YATLARIN” GENEL KLASMANINDA ÜÇÜNCÜ OLAN YATA VERİLİR.
23.3.7.6. GÜMÜŞLÜK BELEDİYESİ ÖDÜLÜ :
21 EKİM 2001 GÜNÜ GERÇEKLEŞTİRİLECEK OLAN BODRUM – GÜMÜŞLÜK ETABINDA, YARIŞLARIN AÇIK OLDUĞU GELENEKSEL ,KLASİK , MODERN AHŞAP VE MİSAFİR SINIFLARINDA FİRST FİNİŞ YAPAN YATLARA VERİLİR.
23.3.7.7. GÜLLÜK BELEDİYESİ ÖDÜLÜ :
22 EKİM 2001 GÜNÜ GERÇEKLEŞTİRİLECEK OLAN GÜMÜŞLÜK-İASOS ETABINDA, YARIŞLARIN AÇIK OLDUĞU GELENEKSEL ,KLASİK ,MODERN AHŞAP VE MİSAFİR YATLAR SINIFLARINDA FİRST FİNİŞ YAPAN YATLARA VERİLİR.
23.3.7.8. DİDİM BELEDİYESİ ÖDÜLÜ:
23 EKİM 2001 GÜNÜ GERÇEKLEŞTİRİLECEK OLAN IASOS – DİDİM ETABININ SONUCUNDA YARIŞLARIN AÇIK OLDUĞU GELENEKSEL ,KLASİK , MODERN AHŞAP VE MİSAFİR SINIFLARINDA FİRST FİNİŞ YAPAN YATLARA VERİLİR.
23.3.7.9. YALIKAVAK BELEDİYESİ ÖDÜLÜ:
24 EKİM 2001 GÜNÜ GERÇEKLEŞTİRİLECEK OLAN DİDİM – YALIKAVAK ETABININ SONUCUNDA YARIŞLARIN AÇIK OLDUĞU GELENEKSEL, KLASİK ,MODERN AHŞAP VE MİSAFİR SINIFLARINDA FİRST FİNİŞ YAPAN YATLARA VERİLİR
BAŞARILI YARIŞLAR DİLERİZ
YARIŞ KOMİTESİ